Het Belang van Limburg

Ziekenhuis­opname wordt echt avontuur dankzij grappige koe

PXL ontwikkelt game om kinderen voor te bereiden op hospitalis­atie

- Dirk JACOBS

Onderzoeke­rs van hogeschool PXL hebben samen met de kinderafde­ling van Jessa en de CM een computersp­el ontwikkeld dat kinderen tussen 4 en 7 jaar oud en hun ouders moet voorbereid­en op een ziekenhuis­opname. ‘HospiAvont­uur’ kan iedereen gratis downloaden via de App Store en Google Play. “De vijftig kinderen die we bevraagd hebben, geven ons een 9,43 op 10 als ‘funscore’. Het bewijs dat ze het spel ook zonder geplande ziekenhuis­opname weten te waarderen”, zegt Jo Vrancken van PXL.

Een grappige koe speelt de hoofdrol in het spelletje. “Ze stelt de kinderen meteen gerust”, zegt CMdirecteu­r Lizzy Cosemans. “Een gevolg daarvan is dat ook de ouders, die vaak nerveuzer zijn dan de kinderen zelf, kalmer worden. ‘HospiAvont­uur’ bevordert duidelijk het mentale welzijn van het kind en van de ouders en dat juichen wij als gezondshei­dsfonds zeker toe.”

Langzaam spel

“Het is echt een fijn spel”, zegt mama Jolien Schraepen, die het spel met haar dochter Mia (5) speelt. “Dit is een ideaal aanknoping­spunt om de dingen die in het ziekenhuis kunnen gebeuren vooraf al te bespreken.” Het plezantste figuurtje? “Zonder twijfel de jongen in het spel. Heel grappig”, vindt Mia.

Voor de 7-jarige Rosie en haar mama Renate Maes had het spel er al eerder mogen zijn. “Twee jaar geleden belandde Rosie erg onverwacht in het ziekenhuis”, vertelt mama Renate. “Zonder spel en voorbereid­ing dus. Daarom vind ik het echt niet verkeerd dat ouders het spel ook zonder enige directe ziekenhuis­aanleiding zouden downloaden en spelen. Bovendien is het een ‘langzaam’ spel, waardoor niemand er stress van krijgt. En als ouder meespelen, helpt zowel je kind als jezelf al een eind vooruit.”

“Vanuit de afdeling Kinder- en Jeugdgenee­skunde weten we dat een goede voorbereid­ing op een opname van groot belang kan zijn”, zegt orthopedag­oge Leen Coremans van Jessa. “We blijven altijd zoeken naar nieuwe manieren om de kleintjes en hun ouders te helpen. Daarom zijn we heel blij met dit spel.”

Het spel werkt even goed als een kalmerend siroopje om de kinderen rustig te maken

Jo VRANCKEN

PXL

Siroopje

“En het werkt”, stellen PXL-onderzoeke­rs Jo Vrancken en Liesbeth De Gryse vast. “We hebben het getest bij een groep kinderen die het traditione­le siroopje met een licht slaapverwe­kkend middel kregen en een andere groep die door middel van ‘HospiAvont­uur’ werd voorbereid. Bij de tweede groep werden vooraf zeker niet meer angsten vastgestel­d dan bij de anderen en ook na de ingreep was er geen grotere pijnreacti­e dan bij de eerste groep. Het spreekt voor zich dat ook artsen er dan voor kiezen om zonder medicijnen aan de slag te gaan bij kinderen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De 7-jarige Rosie en haar mama Renate Maes zijn alvast fan van het computersp­elletje.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De 7-jarige Rosie en haar mama Renate Maes zijn alvast fan van het computersp­elletje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium