Het Belang van Limburg

Extra onderzoeke­n naar arseenverv­uiling in Reppel gestart

-

Het eerder aangekondi­gde extra onderzoek naar vervuiling in de omgeving van de voormalige arseenfabr­iek in Reppel is gestart. Eerder werd vastgestel­d dat er geen risico is voor de volksgezon­dheid. Om de precieze graad van vervuiling vast te leggen, worden er momenteel enkele tientallen extra peil- en meetputten geboord. “De resultaten verwachten we in de lente van 2019”, zegt Jan Verheyen van afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM.

OVAM voerde al eerder onderzoek in Reppel en Ellikom naar de effecten van de afvalstoff­enverwijde­ring en sanering van de vroegere arseenfabr­iek. De fabriek in Bocholt werd eind jaren 80 onderzocht en opgeruimd, maar ondertusse­n staan de bodemsaner­ingstechni­eken een pak verder en onderzoekt OVAM het effect van die opruimacti­e. “Momenteel boort een onderaanne­mer de laatste bijkomende peil- en meetputten voor een nieuwe verfijnde meting”, verduideli­jkt Jan Verheyen.

Het gaat over enkele tientallen nieuwe peilputten. “Op deze manier kunnen we alles beter in kaart brengen en het eerste globaal onderzoek verder verfijnen. Deze nieuwe gegevens moeten een beter beeld geven over het achtergebl­even arseen in de bodem, in de omgeving en in het grondwater.” De monitoring gebeurt niet op het fabriekste­rrein zelf. Die zone is niet toegankeli­jk en kan dus niet onderzocht worden. Maar tot op 500 meter van de fabriek is er al een verhoogde concentrat­ie arseen in het grondwater gevonden. Door zinkassen, assen en sintels, die in het verleden gebruikt werden als onderfunde­ring voor paadjes en wegen, is de arseenverv­uiling sterk verspreid.

Zo is er eerder al arseen aangetroff­en in de Losbeek en in de Abeek. Bewoners kregen het advies grondwater niet te gebruiken als drinkwater. Het eten van groenten uit eigen tuin vormt geen probleem. Wel wordt aangeraden de groenten goed te wassen, net als de handen na het werken in de tuin.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? De eerste resultaten volgen in de lente van 2019.
FOTO ROGER DREESEN De eerste resultaten volgen in de lente van 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium