Het Belang van Limburg

“Bier smaakt beter en ik moet niet meer met tonnen sleuren”

Brouwerij Alken-Maes wil meer biertanks in cafés installere­n

-

Brouwerij Alken-Maes wil meer biertanks in cafés installere­n. Zo heropende in Bilzen gisteren café Tribunaal met twee mastodonte­n van biertonnen boven de tapkraan. In elk van de citernes kan 1.000 liter Cristal Alken. “Ik heb boven mijn hoofd veertig vaten bier hangen”, knipoogt uitbater Piet Panis (50), die alleen maar voordelen ziet in de biertanks. “Het bier smaakt beter en ik moet niet meer met tonnen sleuren.” Ook de Leuvense bierbrouwe­r AB InBev verwerkt steeds meer biertanks in het interieur van cafés.

is een imposant zicht in café Tribunaal in Bilzen, dat gisteren heropende na een maand renovatiew­erken. Boven de toog van de bruine kroeg zweven twee mastodonte­n van biertonnen. “In elk van de tanks kan 1.000 liter Cristal Alken”, zegt uitbater Piet Panis (50). Met twee tanks maakt dat dus 2.000 liter. Dat zijn veertig vaten, oftewel een slordige 8.000 pinten.

Panis ziet in de installati­e van de tanks alleen maar voordelen. “Ik heb maar een klein café, zonder kelder, dus het was hier altijd een groot probleem om tonnen te stockeren. Nu hangt al het bier in de lucht en heb ik opnieuw ruimte.”

Ook voor de gezondheid van Panis zijn de tonnen een zegen. “Ik moet niet langer met al die tonnen sleuren. Eén ton weegt 63 kilo. Niet evident om die in een kleine ruimte op elkaar te stapelen.”

Hoofdpijn

Al is de voornaamst­e reden voor de invoering van de biertanks voor Panis toch de smaak. “Het bier in deze gekoelde en geïsoleerd­e tanks zit in een plastic zak die met luchtdruk leeg wordt geperst”, zegt Sebastiaan De Meester van Alken-Maes. “Om een gewoon vat bier af te tappen moet je altijd CO2 op het vat zetten. Maar als je te veel CO2 aan het bier toevoegt, krijg je een opgeblazen gevoel of hoofdpijn. Bij biertanks heb je geen CO2, maar alleen een compressor nodig om het bier uit de plastic zak te duwen.” Nog volgens De Meester is het bier stabieler. “Het bier wordt met een tankwagen van 10.000 liter rechtstree­ks van de brouwerij naar het café gebracht en daar in de biertank gepompt. Tijdens dat proces blijft de temperatuu­r van het bier constant op 2 graden, wat de smaak ten goede komt”, zegt De Meester. “Ook is het systeem hygiënisch omdat de zakken telkens vervangen worden als ze leeg zijn.”

Ook Theo Vervloet, bierkenner en erevoorzit­ter van de Federatie van Belgische Bierbrouwe­rs, is enHet over de kwaliteit van het bier in tanks. “Zuurstof is de grootste vijand van bier. Dus als je het bier niet moet afvullen in aparte vaten, heb je minder kans op kwaliteits­verlies”, zegt Vervloet. “In Nederland bestaat die traditie van biertanks in cafés trouwens al veel langer. Bij onze noorderbur­en heb je dan wel minder cafés, ze tappen er meer hectoliter­s waar- door zo’n biertank interessan­ter wordt.”

Beperkt houdbaar

Het bier in de tanks heeft wel een beperkte houdbaarhe­id. “De kwaliteit wordt voor zo’n tien weken gegarandee­rd”, zegt Piet Panis.

Naast Alken-Maes, dat in juni ook al biertanks van Cristal Althousias­t ken installeer­de in het gloednieuw­e café Bardot op de Oude Markt in Leuven, streeft ook AB InBev naar meer zichtbare biertanks in cafés. “In De 12e Oogst in Halen staan er bijvoorbee­ld twee biertanks met Leffe”, zegt Laure Stuyck van AB InBev. “Maar ook in een tiental andere cafés in Vlaanderen zijn al biertanks van ons in het interieur verwerkt.”

Zuurstof is de grootste vijand van bier. Dus als je het bier niet moet afvullen in aparte vaten, heb je minder kans op kwaliteits­verlies

Theo VERVLOET

Federatie van Belgische Bierbrouwe­rs

 ?? FOTO HBVL ?? Café Tribunaal in Bilzen heeft boven de toog twee biertanks van elk 1.000 liter bier hangen. “Het bier is nu veel stabieler”, zegt uitbater Piet Panis (midden).
FOTO HBVL Café Tribunaal in Bilzen heeft boven de toog twee biertanks van elk 1.000 liter bier hangen. “Het bier is nu veel stabieler”, zegt uitbater Piet Panis (midden).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium