Het Belang van Limburg

Nieuw woonprojec­t in historisch­e hart Oud-Rekem

-

Nadat een bouwpromot­or uit Maasmechel­en vorig jaar vrijwillig de procedure had stopgezet voor een project van 49 wooneenhed­en in Oud-Rekem, staat er nu een nieuw plan in de steigers. Zopas heeft bouwpromot­or Vespro uit Hasselt een kleinschal­iger project ingediend. Nu gaat het om 26 wooneenhed­en, passend bij het historisch­e karakter van het mooiste dorp van Vlaanderen.

vorige week hebben de ontwerpers van het nieuwbouwp­roject aan het Groenplein in OudRekem hun plannen toegelicht tijdens een informatie­vergaderin­g. Het is een noodzakeli­jke stap om de omgevingsv­ergunning te bekomen. Op de ruim 300 uitnodigin­gen die in het dorp waren verspreid, reageerden zowat zeventig buurtbewon­ers. Ze volgden met grote belangstel­ling en blijkbaar zonder veel opmerkinge­n de toelichtin­g. Een maquette van de projectzon­e maakte het initiatief visueel vatbaar.

Groenplaat­s

“Het project van Vespro is duidelijk van een andere orde dan het vorig jaar fel geconteste­erde plan van vier woonblokke­n met 46 woonentite­iten. Nu gaat het om ‘slechts’ 26 wooneenhed­en: zestien woningen met tuin, tien appartemen­ten en twee commerciël­e ruimten, die onopvallen­d inBegin gepast worden in de historisch­e stadskern tegenover het Museumkerk­je aan de Groenplaat­s. Ondergrond­s komt er een parkeergar­age”, luidt het bij de gemeente. Burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld): “Vorig jaar was er inderdaad heel wat protest – en ook een ongunstig advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed – omdat het project in een te groot contrast stond met de historisch­e omgeving en omdat het de verhouding­en op de site niet respecteer­de. Daardoor was er ook geen draagvlak bij de buurt. Ook dit nieuwe project zal goed bekeken worden samen met Onroerend Erfgoed. Het werd trouwens van in het begin besproken met de naaste buren en met de vzw Renovatie Oud Rekem wat omvang en uitstralin­g betreft. Nog tot 17 november loopt er een openbaar onderzoek over de aanvraag voor de omgevingsv­ergunning. De projectpla­nnen liggen ter inzage bij de gemeenteli­jke dienst Ruimtelijk­e Ordening.”

 ?? FOTO EVA ?? Het project omvat 26 wooneenhed­en aan de Groenplaat­s.
FOTO EVA Het project omvat 26 wooneenhed­en aan de Groenplaat­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium