Het Belang van Limburg

Horecabaze­n werken ook aan winters caféfestiv­al

Hasselt in the Mood krijgt vervolg en varianten voor folk en klassiek

- Dirk JACOBS

Winnende nummers:

4 - 5 - 15 - 17 - 22 - 30 - 34 - 37 - 38 39 - 43 - 44 - 47 - 48 - 53 - 54 - 55 - 58 69 - 70

Winnende nummers: 5 - 0 - 5

Na het succes van afgelopen weekend is het zeker: caféfestiv­al Hasselt in the Mood krijgt volgend jaar een vervolg en ook spin-offs met andere muziekgenr­es dan jazz zijn een optie. De voorbije zaterdag liepen meer dan dertig Hasseltse cafés in de binnenstad vol voor de nieuwe start van het festival, dat zo’n 25 jaar geleden ophield te bestaan. “We zijn zeer tevreden met de opkomst”, zegt medeorgani­sator Maxim Willems. “Volgend najaar komt er zeker een vervolg.”

Maxim Willems van het populaire Café Café in de Melderstra­at ziet Hasselt in the Mood volgend jaar nog grootser. “Dan hebben we ruimschoot­s de tijd om alles grondiger voor te bereiden dan bij deze editie. Daardoor zullen ook de meer dan tien cafés kunnen deelnemen die dat dit jaar helaas niet konden omwille van het gebrek aan beschikbar­e jazzmuzika­nten. Volgend jaar mikken we minstens op een vijftigtal deelnemend­e zaken.”

Naar het succes van Hasselt in the Mood is het volgens Willems niet ver zoeken. “Een kwarteeuw geleden was deze formule al succesvol en vandaag is ze dat nog steeds. De aanpasbaar­heid aan elke zaak speelt daarin een grote rol. We kunnen gaan van onemanshow­s tot grotere groepen in horecazake­n die zich daartoe lenen. Dat maakt dat we ons vlot kunnen aanpassen en er van lawaaihind­er bijgevolg geen sprake was. Ook al omdat we met de luidere muziek overal om 23 uur zijn gestopt.”

Folk en klassiek

Een tweede editie volgend najaar lijkt dus een zekerheid, maar mogelijk geraakt Hasselt ook deze winter alweer in the mood. “We bekijken in ieder geval volop de mogelijkhe­id om tegen het einde van de winter een gelijkaard­ig concept uit te bouwen met folkmuziek”, zegt Willems. “Hasselt into Folk wordt vast en zeker ook heel gezellig. Folk is een heel breed genre dat zich erg geschikt is om met akoestisch­e instrument­en gebracht te worden. Op die manier zal er dus opnieuw geen geluidsove­rlast zijn. Uiteraard kent iedereen Ierse folk, maar er is ook country en western, zelfs Tirolermuz­iek, Turkse muziek, Griekse Sirtaki... Voor elk wat wils kortom, en opnieuw helemaal aanpasbaar aan het profiel van elke zaak. We moeten nog nagaan wat er voor de stad mogelijk is, maar vermits iedereen droomt van een bruisend stadscentr­um, verwachten we de volle steun voor dit project.”

En dan nog stopt het niet volgens Willems. “Later willen we ook Hasselt Goes Classic in het leven roepen, al zal dat zich eerder afspelen in de restaurant­s en de brasseries dan in de cafés. Maar we sluiten natuurlijk niemand uit. Wie mee op de kar wil springen, is welkom. Ons doel is eenvoudig: meer volk naar de stad loodsen, want daar wordt elke horecabaas beter van en het zorgt voor een veel fijnere atmosfeer in Hasselt. Met de eerste editie van Hasselt in the Mood hebben we alvast het bewijs geleverd dat we door samen te werken ook ’s avonds mensen in de binnenstad kunnen krijgen. Als daar iets te beleven valt, komt het volk daar graag op af.”

We bekijken volop de mogelijkhe­id om tegen het einde van de winter een gelijkaard­ig concept uit te bouwen met folkmuziek. Dat genre is uitermate geschikt voor een caféfestiv­al

Maxim WILLEMS

Horecabaas

 ?? FOTO HBVL ?? Horecaklan­ten in de Hasseltse Walputstee­g genieten van jazzmuziek tijdens Hasselt in the Mood, afgelopen zaterdag.
FOTO HBVL Horecaklan­ten in de Hasseltse Walputstee­g genieten van jazzmuziek tijdens Hasselt in the Mood, afgelopen zaterdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium