Het Belang van Limburg

Leerlingen werken vier jaar aan vredesmuur

-

Alle zesdejaars van de basisschol­en in As werkten de afgelopen vier jaar aan de bouw van een grote vredesmuur. Naar aanleiding van de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorl­og werd de muur gisteren ingehuldig­d aan de voormalige kolonie, de plaats waar tijdens de oorlog een groot vliegveld met opleidings­centrum gevestigd was.

Meer dan 400 stenen sieren het monument, een ontwerp van beeldhouwe­r Pierre Driesen. “Het idee komt eigenlijk van Theo Venken”, zegt de Asserse kunstenaar. “Hij wilde beeldende kunst dichter bij de jeugd brengen en zag in de herdenking van de oorlog het geschikte onderwerp. Hieruit ontstond vijf jaar geleden de werkgroep Minisympos­ium.”

Die werkgroep vatte het idee op om alle kinderen van het zesde leerjaar in As een steen te laten kappen en zo een grote vredesmuur op te richten. Een groep vrijwillig­ers bezocht de afgelopen vier jaar alle basisschol­en om er oorlogsver­halen te vertellen en te werken aan het herdenking­smonument. “De kinderen konden hun eigen interpreta­tie geven aan oorlog, vrede, angst of liefde”, aldus mede-coördinato­r Julia Berger. “Deze gevoelens werden onder onze begeleidin­g op de mergelsten­en uitgewerkt.”

Annabel Sinke (14) kapte zelf ook een steen. “Ik maakte mijn versie van ‘De Schreeuw’ van Munch”, zegt ze. “Ik wilde vorm geven aan de wanhoop die zo’n oorlog met zich meebrengt.” Het vredesmonu­ment staat aan de ingang van de erfgoedwan­deling. In het midden staat een werk van Pierre Driesen met de boodschap ‘Geef vrede een kans’.

 ?? FOTO GEVA ?? De muur bestaat uit meer dan 400 bewerkte mergelsten­en.
FOTO GEVA De muur bestaat uit meer dan 400 bewerkte mergelsten­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium