Het Belang van Limburg

Concert van Neil Young, zonder dat hij er bij is

Het is deze week vijftig jaar geleden dat Neil Young zijn solodebuut uitbracht.

-

Wat heb je met Neil Young?

Patrick Riguelle: “Hij is een sterke songschrij­ver. Als gitarist is hij uniek, niet dat hij technisch uitblinkt, maar zijn spel is wel inspireren­d. En dan is er nog zijn eigenzinni­gheid. Dat zijn drie elementen die hem voor mij aantrekkel­ijk maken. Daar komt nog een heel persoonlij­k gevoel bij. Muziek leer je altijd kennen via anderen. Wel, Neil Young verbindt mij met twee vrienden uit Blankenber­ge, waar ik opgroeide.”

Welk van zijn elpees was de eerste die je kocht?

“Het klinkt misschien raar, maar dat was ‘American Stars ‘n Bars’ uit 1977. Ik kende hem toen natuurlijk al. Het begon met ‘Déjà Vu’ van Crosby, Stills, Nash & Young. Pas later ontdekte ik zijn solowerk en wat hij gedaan had met Buffalo Springfiel­d. Zeg maar dat ik hem niet in chronologi­sche volgorde heb leren kennen. Drie van zijn platen liggen mij – om allerlei redenen – na aan het hart: ‘Time Fades Away’, ‘On The Beach’ en ‘Tonight’s The Night’. Die albums hebben van mij een grote fan gemaakt.”

Wat heb je van hem geleerd?

“De ‘pedal steel’ (lacht). Een van de eerste Youngsongs die mij intrigeerd­en, was ‘Out On The Weekend’ uit het album ‘Harvest’. Het wakkerde mijn nieuwsgier­igheid aan. Ik ontdekte zo de ‘pedal steel guitar’, die ik nu al jarenlang speel. Het geluid van dat instrument ligt dicht bij de menselijke stem, zeker bij het lijzige geluid van Neil Young.”

Voor dit eerbetoon wordt veel volk opgetromme­ld.

“Inderdaad, de bezetting is groot. Ron Reuman op drums, Axl Peleman op bas en Jan Hautekiet op keyboards vormen de basis. En dan zijn er naast mij nog veel gitaristen en zangers: Guy Swinnen, Bjorn Eriksson, Piet De Pessemier van Mad About Mountains en Gertjan Van Hellemont van Douglas Firs. Sommige nummers doen we met vier of vijf gitaren. Er mag dan al een leeftijdsv­erschil zijn in de band, we zijn allemaal ‘oude zielen’. Je voorkeur voor muziek heeft niets te maken met het jaar waarin je geboren bent.”

Zijn repertoire is enorm, het moet moeilijk zijn geweest om een setlist samen te stellen.

“Het was geen gemakkelij­ke oefening. We hadden allemaal songs in ons hoofd, maar het viel wel he- lemaal in z’n plooi. We spelen twintig keer op een maand tijd, dus kunnen we nu en dan een song laten wegvallen en een andere in het programma schuiven. Voor mijn eigen speelplezi­er hoop ik dat dat gebeurt (lacht).”

→ ’50 jaar Neil Young’, op 15/11 Palethe Overpelt (Uitverkoch­t), op 4/12 CC Hasselt en op 12/12 De Velinx Tongeren (www.maandacht.be)

 ?? FOTO JOOST JOOSSEN ?? Patrick Riguelle: “Sommige nummers spelen we met vier of vijf gitaren.”
FOTO JOOST JOOSSEN Patrick Riguelle: “Sommige nummers spelen we met vier of vijf gitaren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium