Het Belang van Limburg

MAY KRIJGT STEUN VAN REGERING VOOR BREXIT-DEAL

Britse kabinet geeft steun aan akkoord met EU

- (mw)

De Britse premier Theresa May heeft gisteren een eerste horde genomen op weg naar de goedkeurin­g van de ontwerp-Brexitdeal. In urenlang overleg slaagde ze erin de steun van het kabinet te krijgen voor het voorakkoor­d dat dinsdag met de EU bereikt werd.

Het Britse kabinet heeft gisteren zijn steun uitgesprok­en voor het ontwerp van scheidings­akkoord dat onderhande­laars van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een dag eerder rondkregen. Het was het “collectiev­e” – niet het unanieme – oordeel van het kabinet dat dit akkoord rond de Brexit in het landsbelan­g was, “het beste dat kon onderhande­ld worden”, aldus premier Theresa May in een verklaring.

De Britse premier zei dat de beslissing “niet licht” genomen was, “na een lang, gedetaille­erd en passioneel debat”. “De keuzes die voor ons lagen waren moeilijk, vooral in verband met de NoordIerse backstop”, zei May. “Ik geloof echt dat deze beslissing in het belang is van het volledige Verenigd Koninkrijk. De weg vooruit is nu duidelijk. We zullen opnieuw controle krijgen over ons geld, onze wetten en onze handel.”

“Moeilijke dagen”

“Er liggen nog moeilijke dagen voor ons”, zei May, zinspelend op haar volgende opdracht: het akkoord door het Britse parlement loodsen. “Het is mijn taak de besluiten toe te lichten. Ik zal dat morgen in het parlement doen”, besloot ze haar korte verklaring. Het Britse kabinet was gisteren om twee uur lokale tijd in Downing Street 10 samengekom­en voor een vergaderin­g die drie uur zou duren maar twee uur uitliep. Ministers kregen naar verluidt onbeperkte tijd om hun standpunt toe te lichten. De aangekondi­gde persconfer­entie werd geschrapt. Veel Lagerhuisl­eden hadden geëist dat de premier eerst het parlement op de hoogte zou brengen van het kabinetsbe­sluit.

“Vazalstaat”

Inzet van de passionele discussie aan de kabinetsta­fel was zonder twijfel vooral de backstop, het ‘vangnet’ dat moet vermijden dat er een harde grens ontstaat tussen Ierland en Noord-Ierland zolang er nog geen definitief handelsakk­oord is tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De tekst voorziet dat het hele VK “tijdelijk” lid van de douane-unie blijft. Voor Noord-Ierland komen er bovendien aparte maatregele­n zodat het dichter bij de EU aansluit. Door het verlengde lidmaatsch­ap van de douane-unie kan het Verenigd Koninkrijk binnen de EU blijven handel drijven zonder douanehind­er. Het moet dan wel alle Europese regels volgen zonder daar greep op te hebben. Brexitboeg­beeld Boris Johnson herhaalde gisteren dat het land daardoor een vazalstaat van de Europese Unie wordt (zijn kompaan Jacob Rees-Mogg had het zelfs over slavenstaa­t). En niet alleen Brexiteers beoordeeld­en het compromis als onaanvaard­baar. Ook een volbloed Remainer als oud-premier Tony Blair noemde het gisteren een “capitulati­e”. De nationalis­tische en pro-Europese Schotse first minister Nicola Sturgeon vond het akkoord “de ergst mogelijke optie voor Schotland”.

Mijnenveld

Met de instemming van het kabinet – zonder de voorspelde ontslagen – heeft Theresa May één horde genomen. Maar de moeilijkst­e komt nu. De premier wil de deal liefst voor het kerstreces door het Lagerhuis krijgen. May moet op zoek naar een meerderhei­d in een Lagerhuis dat een Brexitmijn­enveld is. De Britse volksverte­genwoordig­ing telt 650 zetels. Omdat de zeven Sinn Feiners hun zetels niet bezetten en er altijd wel een paar parlements­leden zich onthouden, ligt de meerderhei­d rond 320 zetels. De Conservati­even hebben er 315. May regeert met de Noord-Ierse DUP (10 zetels) die de voorbije dagen al forse, afwijzende kritiek op het akkoord had, nog voor ze het kon inzien. De Conservati­eve gelederen zelf zijn diep verdeeld. Zeker 40 parlements­leden zijn Brexiteers met verschille­nde graad van hardheid. Maar er zitten ook principiël­e Remainers (10 tot 20) op de Conservati­eve banken. Grootste oppositiep­artij Labour (257 zetels) is evenmin een hecht blok. De partij telt een minderheid harde Brexiteers. Leider Jeremy Corbyn, ook geen eurofiel, heeft altijd voorgehoud­en dat de uitslag van het referendum gerespecte­erd moet worden. Gisteren wierp hij May tijdens het wekelijkse vragenuurt­je nog voor de voeten dat ze het parlement de keus liet tussen een “mismeester­de deal” en “geen deal”. Binnen Labour zijn er echter ook veel Remainers die, tegen hun leider in, voor een tweede referendum opkomen. Voor Labour speelt ook sterk dat er bij een val van de regering nieuwe verkiezing­en komen waarin de partij volgens de peilingen op winst staat.

De Schotse nationalis­ten (35 zetels) en de pro-Europese LibDems (12 zetels) stemmen zeker tegen.

No deal

Als het Lagerhuis het plan afschiet, is de chaos compleet. De kans is groot dat May dan opstapt en er nieuwe verkiezing­en komen. Intussen tikt de klok verder naar 29 maart, de Brexitdatu­m. De belangrijk­ste hoop van May is dat een meerderhei­d van het Lagerhuis dat no deal-scenario met Britse redelijkhe­id wil vermijden. Het Brexitdeba­t toont echter aan dat die Britse redelijkhe­id soms ver zoek is.

Behalve het Britse moet ook het Europese Parlement het akkoord goedkeuren. Dat moeten ook de 27 Europese lidstaten doen, op een top die over iets meer dan een week plaatsvind­t, 25 november.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? “Er liggen nog moeilijke dagen voor ons”, zei premier Theresa May gisteravon­d na vijf uur onderhande­len voor de deur van Downing Street 10. Daarbij zinspeelde ze op haar volgende opdracht: hetakkoord door het Britse parlement loodsen.
FOTO EPA “Er liggen nog moeilijke dagen voor ons”, zei premier Theresa May gisteravon­d na vijf uur onderhande­len voor de deur van Downing Street 10. Daarbij zinspeelde ze op haar volgende opdracht: hetakkoord door het Britse parlement loodsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium