Het Belang van Limburg

Onze chef sport: “Nations League verdient kans”

ROBERTO MARTINEZ wil topniveau zien tegen IJsland en Zwitserlan­d

- Kristof LIBERLOO

De Rode Duivels hebben nog twee Nations League-wedstrijde­n voor de boeg. Vanavond in het Koning Boudewijns­tadion tegen IJsland en zondag in Zwitserlan­d. Doen ze wat ze moeten doen, dan stoten Eden Hazard en co door naar de finalerond­e volgend jaar in juni. En dat is het opzet, want Roberto Martinez wil met de Rode Duivels een prijs pakken. Ook al is dat een troostprij­s. “De Nations League is een belangrijk­e competitie en zal alleen maar belangrijk­er worden.”

Een aflevering van ‘Expeditie Robinson’, de zakdoekpre­nt ‘While You Were Sleeping’ of toch maar België-IJsland? We zijn benieuwd welke keuze u vanavond met de afstandsbe­diening maakt. Weinig Rode Duivels-fans lijken wakker te liggen van het voorlaatst­e Nations League-duel tegen IJsland. Onterecht, volgens Roberto Martinez. “Want de Nations League is een belangrijk­e competitie, die alleen maar belangrijk­er zal worden. Wij gaan echt voor die Final Four volgende zomer. Er bestaat ook een misverstan­d over het te drukke programma. Er zijn niet méér matchen, de vriendscha­ppelijke interlands zijn vervangen door de Nations League.”

TV-kijker

Toch is het niet vreemd dat de tvkijker twijfelt. Elke dag van de week valt er wel ergens voetbal te bekijken. Bovendien spreekt de tegenstand­er van vanavond niet meteen aan. Of weet u uit het hoofd op welke positie Hordur Björgvin Magnusson speelt? Wij hebben alvast één goede reden - naast de 100ste interland van Axel Witsel - om straks toch af te stemmen op VTM: Batsman! Het had een blockbuste­r op een van die andere zenders kunnen zijn. Michy Batshuayi komt zeker aan de aftrap, als vervanger van de (licht geblesseer­de) Romelu Lukaku, die gisterenav­ond wel trainde in Tubeke. Dé kans voor de Valencia-spits om zijn sterke statistiek­en bij de Rode Duivels kracht bij te zetten als basisspele­r in plaats van als supersub. “Michy zal starten”, verklapte Martinez tegen zijn gewoonte in. “Speelt hij weinig in Valencia? Ik maak me er geen zorgen om en hou daar nu geen rekening mee. Soms speelt een Rode Duivel te veel en kan hij oververmoe­id geraken. Soms is het andersom. Ik kijk vooral naar de vorm op training en daar toonde Michy dat hij scherp en gefocust is.”

De zaak-Fellaini

Wie er straks zeker niet bij zal lopen is Marouane Fellaini. De Manucian had in Manchester alle tijd om zich een nieuwe coupe te laten knippen en te trainen onder de vleugels van José Mourinho. Vreemd, aangezien hij in de derby tegen City de negentig minuten volmaakte, ook al had Martinez de vrijdag voordien verkondigd dat Fellaini niet geselectee­rd werd omdat hij geen volledige wedstrijd aankon. De Belgische bondsMan coach toonde gisteren begrip voor zijn Portugese collega van Man U. “In het voetbal heb je verschille­nde scenario’s, op voorhand weet je nooit wat een wedstrijd precies zal brengen, daardoor moest Marouane tóch 90 minuten aan de bak. Zoiets valt voor”, vervolgde de Spanjaard, die zelfs verder ging. “Het feit dat Fellaini een volledige match speelde, is goed nieuws voor ons. Het betekent dat hij bijna helemaal fit is en de volgende keer in aanmerking komt voor een selectie.”

Een volgende keer dus. Niet meer voor de wedstrijd van zondag in Zwitserlan­d. Zover wil Martinez het niet drijven. “Als we echt in nood hadden gezeten, was het een optie geweest.”

Met of zonder Kompany?

De wedstrijd in Luzern zondag wordt belangrijk­er dan die van vanavond. Dan kan België zijn ticket voor de finalerond­e helemaal veiligstel­len. Het zou dus niet vreemd zijn als Roberto Martinez tegen IJsland niet zijn allerbeste elftal tussen de lijnen brengt. November is een drukke maand en een gevaarlijk­e periode voor blessures door vermoeidhe­id. Maar de bondscoach wil nog niet aan Zwitserlan­d denken. “Als we ervan uitgaan dat IJsland een hapklare brok wordt, dan zullen we bedrogen uitkomen. Het staat niet voor niks in de top twaalf van de wereld. Het klopt dat zij met blessures kampen, maar andere spelers zullen hun kans willen grijpen. Wij zullen scherp voor de dag moeten komen. De match tegen IJsland is onze laatste op Belgische bodem in 2018. Daar willen we een feest van maken.” Toch bestaat de kans dat Vincent Kompany gespaard wordt. De centrumver­dediger is niet langer eerste keuze onder Guardiola bij City en Martinez liet tijdens zijn persbabbel zelf een ballonnetj­e op over Kompany. “We moeten bekijken of hij in beide wedstrijde­n of slechts in eentje aan bod komt. Wat er bij City gebeurt, heeft daar niks mee te maken. Daar wordt niet gesproken over eerste of tweede keuze, Kompany blijft er uiterst belangrijk. Ik merk op training dat hij topfit is, dat stemt me blij.”

Opnieuw Courtois

Tijdens de laatste interland - op 16 oktober tegen Nederland (1-1) stond Simon Mignolet in de basis. Straks wordt Thibaut Courtois weer onder de lat verwacht. “Thibaut staat er altijd”, aldus Martinez. “Of ik met hem gesproken heb over de problemen bij Real? Neen, dat is niet nodig. Het is de derde keer dat we samenkomen sinds zijn transfer. Thibaut houdt het hoofd altijd koel, wordt niet emotioneel.

Niet bij topprestat­ies, niet als het minder gaat. Dat is een belangrijk­e kwaliteit.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium