Het Belang van Limburg

“Rellen na Genk-Besiktas waren te voorkomen”

- Alexander Kurvers, Oudsbergen

Naar aanleiding van alle commotie na afloop van het duel KRC Genk-Besiktas, wil ik als directe getuige mijn bedenkinge­n uiten.

Direct na afloop van het duel liep ik met twee kameraden, allemaal zestigers, naar de ingang van kantine Zuid. Wie schetst onze verbazing dat de politie de kantine hermetisch afgegrende­ld had. Op mijn vriendelij­ke vraag waarom ik niet naar binnen mocht, kreeg ik van een zeer correcte agent het advies “om te lopen” via de openbare weg. Met een steeds groter wordende groep Genkies duwend in mijn rug, heb ik die raad opgevolgd en liep recht in de armen van de Besiktas-supporters. Onmiddelli­jk was er sprake van provocatie­s over en weer, resulteren­d in vechtparti­jen en moest de politie vóór het stadion al ingrijpen. Ik heb direct beschuttin­g gezocht tussen de auto’s op de parking en was vanaf een verhoging getuige van het optreden van de politie te paard, die op de mensenmass­a inreed om de partijen te scheiden. Daarbij zijn verschille­nde onschuldig­e mensen gekwetst geraakt.

Ik ga hier geen oordeel vellen over wie heeft geprovocee­rd, maar het gevoerde beleid van handhaving van de openbare orde roept toch vragen op: waarom mochten Genk-supporters niet kantine “Zuid”, noch het Themacafé in, waar geen Turkse supporters aanwezig waren? Waarom werden de Genk-fans, op politiebev­el, naar de openbare weg gestuurd, recht in de armen van de Besiktas-fans? Waarom werd de Europese veiligheid­sregel niet toegepast, die verordent dat bezoekende supporters na het laatste fluitsigna­al minimaal 1 uur in hun vakken moeten blijven, totdat de thuissuppo­rters zijn verdwenen, om dan onder politiebeg­eleiding het stadion te verlaten naar bus, trein of naar huis?

Ik ben ervan overtuigd dat deze ellende voorkomen had kunnen worden als de verantwoor­delijken zich meer gefocust hadden op hun kerntaken, namelijk handhaving van de openbare orde en garanderen van de openbare veiligheid, in plaats van Sinterklaa­s te spelen uit electorale overweging­en.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium