Het Belang van Limburg

Gerecht neemt ook Moeskroen in het vizier

-

“Een juridische drietrapsr­aket tegen Moeskroen.” Zo probeerde KV Mechelen na de sportieve degradatie in eerste klasse te blijven. KV beweerde dat Moeskroen zijn licentie onrechtmat­ig had verkregen en wilde in afwachting van het onderzoek als “zeventiend­e club” in eerste klasse blijven. Het vocht de licentie van Moeskroen aan op drie niveaus: voor de voetbalbon­d, voor de Belgische Mededingin­gsautorite­it en voor het gerecht. In april diende KV een strafklach­t in bij de onderzoeks­rechter in Brussel en bezorgde het een hoop bezwarende documenten over Moeskroen.

Bij de Pro League deed de juridische actie van KV Mechelen alle alarmbelle­n afgaan. Volgens de reglemente­n van de profliga mogen clubs elkaar niet voor de rechtbank dagen. Net als OHL in 2016 en Westerlo in 2017 werd KV Mechelen bedreigd met het afnemen van het tv-geld. Eerst stelden de Kakkers zich nog stoer op, maar op 20 juli keerden ze hun kar. Voorzitter Johan Timmermans liet in een brief aan Pro League-voorzitter Marc Coucke en CEO Pierre François weten dat Mechelen van alle juridische actie afzag. “De club heeft besloten zich vanaf heden alleen op het sportieve aspect te richten en hoopt via de competitie de promotie af te dwingen.”

Nu, vier maanden later, blijkt dat de juridische actie van KV Mechelen alsnog gevolgen heeft. De politie ging gisteren langs op zeven adressen en ondervroeg drie (oud-)bestuurder­s van Moeskroen. Het gerecht onderzoekt of de club zich schuldig heeft ge- maakt aan schriftver­valsing en oplichting bij het aanvragen van de licentie en aan witwassen van geld.

Land met weinig regels

Het onderzoek naar Moeskroen staat los naar het onderzoek-Propere Handen, dat om Mogi Bayat en Dejan Veljkovic draait. Maar opnieuw staan twee voetbalmak­elaars centraal: de Israëlisch­e ‘supermakel­aar’ Pini Zahavi en diens Macedonisc­h-Albanese zakenpartn­er Fali Ramadani. Het duo streek drie jaar geleden in België neer toen de wereldvoet­balbond FIFA makelaars verbood te handelen in transferre­chten van spelers. Om dat verbod op Third Party Ownership (TPO) te omzeilen, kochten Zahavi en Ramadani een club in een land met een goed voetbalniv­eau en weinig regels. Moeskroen werd eigendom van Gol Football Malta, een satellietb­edrijf van Zahavi. De Israëliër beloofde op termijn 6,5 miljoen euro in de club te pompen, terug te betalen via leningen.

In december 2015 verstrengd­e de Belgische voetbalbon­d de regels en konden makelaars niet langer een club bezitten. Geen probleem voor Zahavi en Ramadani: in januari 2016 verkocht Gol Malta Moeskroen aan een andere vennootsch­ap uit Malta, Latimer Limited. Prijs van de overname: 10 euro. Voor 99 procent eigenaar van Latimer was Adar Zahavi, de neef van spelersmak­elaar Pini. Gil Zahavi, de zoon van Pini, trad toe tot het bestuur van de club. Latimer is op hetzelfde adres gehuisvest als Gol Football Malta en nam ook een schuldvord­ering van 1,5 miljoen euro van Gol Malta over. Zelfs voorzitter Edward Van Daele bevestigde in de media dat het om een cosmetisch­e constructi­e ging.

Kat-en-muisspel

Vanaf 2016 speelde Moeskroen elk jaar een kat-en-muisspel met de licentieco­mmissie en het Belgische Arbitrageh­of voor de Sport (BAS). Eerst ving OHL bot, dan Westerlo en dit jaar KV Mechelen. Steeds kwam Moeskroen op het allerlaats­te moment met een document aandraven waarmee het de licentie te elfder ure veiligstel­de. Het BAS gaf Moeskroen keer op keer gelijk, ook al bleek in 2017 zwart op wit dat het zich in 2016 door Moeskroen om de tuin had laten leiden. (zie Jaar na jaar gegoochel met licentie)

Dat de Pro League perfect op de hoogte was van de frauduleuz­e constructi­e, bleek vorige week nog uit een e-mail van Pierre François aan Monaco. Daarin zei de CEO van de profliga dat Monaco best rechtstree­ks contact kon opnemen met P.Z. (Pini Zahavi) over Moeskroen. Ondervraag­d over die e-mail, zei François dat het niet was omdat de licentieco­mmissie en het BAS zich hadden laten vangen dat ook hij “dom” was.

Door binnen te vallen bij Moeskroen, de KBVB en het BAS lijkt het gerecht nu toch schoon schip te maken. De ironie van het hele verhaal is dat KV Mechelen, de club die aan de basis lag van het onderzoek, ondertusse­n zelf onderwerp is van een ander onderzoek.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? De speurders klopten gisterenoc­htend aan in Moeskroen. Voorzitter Patrick Declerck bleef er rustig bij. “De club verleent zijn volle medewerkin­g aan het onderzoek.”
FOTO'S PHOTO NEWS De speurders klopten gisterenoc­htend aan in Moeskroen. Voorzitter Patrick Declerck bleef er rustig bij. “De club verleent zijn volle medewerkin­g aan het onderzoek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium