Het Belang van Limburg

“Laat leerlingen meebesliss­en over schoolvoor­stellingen”

Na de Meuris-heisa: Scholen reageren gemengd op vraag om inspraak van leerlingen

- Thomas JANSEN

HASSELT - “Betrek leerlingen bij de keuze voor de schoolvoor­stellingen.” Dat vraagt de Vlaamse Scholieren­koepel nadat een voorstelli­ng van Stijn Meuris dinsdagnam­iddag danig uit de hand liep. In tal van Limburgse scholen gebeurt dat al, maar de evaluatie is niet overal positief. “Toen we de leerlingen lieten kiezen, keken we elke keer gewoon naar een film.”

Meuris speelde zijn alternatie­ve geschieden­isles ‘Den Groote Oorlog’ al voor een honderdtal scholen, maar dinsdagnam­iddag liep het grondig mis. Een 16-jarige van de Provincial­e School Diepenbeek weigerde zijn gsm weg te stoppen, waarna de Neerpelten­aar door het lint ging. Toen hij ook nog eens afgerekend werd op sociale media, kondigde Meuris aan te stoppen met schoolvoor­stellingen.

Volgens de Vlaamse Scholieren­koepel (VKS) kunnen dergelijke incidenten vermeden worden door leerlingen meer inspraak te geven bij de selectie van de voorstelli­ngen. “De leerlingen­raad zou daar bijvoorbee­ld advies over kunnen uitbrengen”, zegt de Diestse VKS-voorzitter Joris Janssens. “Dat kunnen ze al over heel veel zaken, dus waarom niet over kunst en theater? Leerlingen moeten zelf ook naar de directie kunnen stappen met suggesties of opmerkinge­n. Anderzijds moet die selectie wel passen binnen de eindtermen en het leerplan.”

Eindtermen

Uit een rondvraag blijkt dat tal van secundaire scholen die inspraak al geven. Zo mag de leerlingen­raad van het Atlas College in Genk mee naar de presentati­es van de mogelijke voorstelli­ngen. Ook bij de definitiev­e selectie hebben zij een stem. In het Technisch Instituut Sint-Michiel in Bree beslist de pedagogisc­he raad, maar ook daarin zijn de leerlingen vertegenwo­ordigd. “Maar uiteraard moeten de gekozen voorstelli­ngen wel aansluiten bij de eindtermen, en passen binnen een brede algemene vorming”, zegt directeur Luc Evens.

Anders liep het in het Spectrumco­llege Campus Paal. Daar had de leerlingen­raad tot een paar jaar geleden inspraak, maar dat werd afgeschaft. “De selectie werd nogal eenzijdig”, zegt directeur Yves Timmermans. “Uiteindeli­jk kozen ze telkens opnieuw voor een film. Nu hakt de vakgroep Nederlands de knopen door, en is er meer afwisselin­g.”

Voorbereid­ing

Wat steeds opnieuw terugkomt als het gaat over schoolvoor­stellingen, is dat een voorbereid­ing in de klas essentieel is. Via de website van de cultuurcen­tra kunnen leerkracht­en lesmateria­al downloaden, zodat de leerlingen met de juiste verwachtin­gen gaan kijken. In het Genkse Cultuurcen­trum C-Mine is zo’n introducti­e voor sommige voorstelli­ngen zelfs verplicht. “Dat gaat niet alleen over wat de theatervoo­rstelling zelf inhoudt, maar ook alles wat daarbij komt kijken”, zegt jeugdprogr­ammator Eva Steel. “Hoe gedraag ik mij in een cultureel centrum? We leggen hen uit waar ze hun jas kunnen weghangen, dat ze hun gsm moeten uitzetten, en dat ze op het einde uitbundig mogen applaudiss­eren als ze het goed vonden. Sommige jongeren krijgen dat nu eenmaal niet van thuis uit mee.”

 ?? Foto PHOTO NEWS/BELGA ?? Stijn Meuris stopt alvast met schoolvoor­stellingen.
Foto PHOTO NEWS/BELGA Stijn Meuris stopt alvast met schoolvoor­stellingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium