Het Belang van Limburg

“Moeilijker publiek, maar het geeft de grootste voldoening”

-

BERINGEN - Comedian Erhan Demirci weet maar al te goed hoe uitdagend schoolvoor­stellingen kunnen zijn. Hij begon zijn carrière met schoolvoor­stellingen, en doet dat nu nog steeds. “Als je voor zo’n groep leerlingen overeind kan blijven, dan is een volwassen publiek heel gemakkelij­k”, zegt de Beringenaa­r.

Erhan Demirci werd geboren in Beringen en groeide op in Ham en Brussel. Hij begon zijn carrière met een voorprogra­mma en schoolvoor­stellingen. Met ‘Wa Make’ gaat in 2019 zijn tweede avondshow van start, maar toch laat hij de leerlingen niet links liggen. Zo speelt hij ‘Komt goed’, een voorstelli­ng over het leven in Brussel, nog steeds in Molenbeek, met nadien een gezamenlij­ke lunch en rondleidin­g door Brussel. “Scholieren vormen een heel ander publiek”, zegt Demirci. “Voor mij was het een ideale aanloop naar een avondshow. Als je voor zo’n groep leerlingen overeind blijft, dan wordt een volwassen publiek heel gemakkelij­k. Meer nog, optreden voor zo’n bende scholieren kan ook de grootste voldoening geven. Dat is ook de reden waarom ik het blijf doen.”

Wat maakt zo’n jeugdig publiek dan zo anders? “Vergeet niet dat ze er niet voor kiezen om daar te zitten”, zegt Demirci. “Daarom begin ik altijd met vijf minuten smalltalk. Ik leg hen uit dat ze niet per se moeten zwijgen en luisteren. Als ze een vraag hebben, mogen ze tussenkome­n. Dat doe ik met de nodige humor. Zo vertel ik bijvoorbee­ld dat ik eens in Brussel heb opgetreden, en dat er iemand een joint opstak toen ik zei dat de leerlingen mochten doen alsof ze thuis waren. Een grapje, uiteraard, maar het zorgt wel voor een band tussen mij en het publiek.”

Demirci heeft het in zijn voorstelli­ngen onder andere over zijn jeugd in Limburg en

Brussel. Onderwerpe­n die aansluiten bij de leefwereld van jongeren. “Maar vergis je niet, ik heb het ook over heftige thema’s, zoals de aanslagen in Brussel. Maar daar begin ik mijn show niet mee. Eerst even lachen, en daarna krijg ik hen wel stil.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium