Het Belang van Limburg

Sporting Hasselt doet inspanning­en om supporters in toom te houden en moet geen wedstrijd achter gesloten deuren spelen

-

HASSELT - Voetbalclu­b Sporting Hasselt moet geen wedstrijd achter gesloten deuren spelen, zo is in hoger beroep beslist. Sportcomit­é Vlaanderen had de leider in de tweede amateurlig­a B eerder deze straf opgelegd wegens racistisch gedrag van enkele supporters op 22 september in de thuiswedst­rijd tegen Turnhout. De club krijgt uitstel omdat het initiatief neemt om zijn supporters in toom te houden.

De voetbalfan­s in het Hasseltse vak hadden tijdens de wedstrijd tegen Turnhout apengeluid­en gemaakt. Even later zongen ze ‘De Congo is van Ons’ toen een Turnhoutsp­eler geblesseer­d tegen de grond ging. Sporting Hasselt wees zelf de supporters van Verbroeder­ing Geel - de ‘vijand’ van Turnhout - als de schuldigen aan. Zij waren door een Hasseltse supporters­club uitgenodig­d en bevonden zich in het bewuste vak. Maar daar haalde de club in beroep ook nu zijn gelijk niet. “Achteraf de vermoorde onschuld spelen, is ongeloofwa­ardig”, werd opnieuw geoordeeld. De geldboete van 5.000 euro, waarvan 3.500 euro effectief, blijft daarom behouden.

Wel hield het Beroepscom­ité rekening met de inspanning­en die het bestuur levert om de supporters in de toekomst beter in toom te houden. Zo wordt er onder meer geïnvestee­rd in camera’s om de ‘fans’ die zich misdragen, te identifice­ren. Bijgevolg krijgt de club uitstel voor de wedstrijd achter gesloten deuren.

Verdere inspanning­en

”Het is voor ons belangrijk dat het Beroepscom­ité de initiatiev­en van het bestuur van Sporting Hasselt naar waarde weet te schatten en dit ook expliciet erkent in haar beslissing”, zegt meester Tom Van Overbeke, advocaat van Sporting Hasselt. “Nu het sportief zo goed draait, wil de club samen met de supporters verder bouwen aan de toekomst. In die optiek is het goed dat de veroordeli­ng om een wedstrijd achter gesloten deuren te spelen wordt teruggebra­cht naar een veroordeli­ng met uitstel. Zo zullen de supporters alvast geen enkele wedstrijd moeten missen. De club zal in samenspraa­k met de lokale politie en de supporters verdere inspanning­en blijven leveren om nieuwe incidenten te vermijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium