Het Belang van Limburg

Saudi-Arabië vraagt doodstraf voor moordenaar­s van journalist Khashoggi

-

RIYAD - In een ultieme poging nog een beetje internatio­naal respect af te dwingen, vraagt het Saudische gerecht nu de doodstraf voor vijf verdachten van de moord op journalist Jamal Khashoggi in Istanbul. Turkije is niet onder de indruk, omdat de “echte” opdrachtge­vers buiten schot blijven.

Concreet stelde de hoofdoffic­ier van justitie van Saudi-Arabië gisteren elf Saudi’s in staat van beschuldig­ing voor hun betrokkenh­eid bij de moord, begin oktober gepleegd in het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul. Voor vijf betrokkene­n vraagt de aanklager de doodstraf, zijnde onthoofdin­g met een zwaard. Algemeen wordt aangenomen dat deze vijf deel uitmaakten van het doodseskad­er dat naar Istanbul was gestuurd om de dissidente journalist om het leven te brengen.

De inbeschuld­igingstell­ing is opmerkelij­k, omdat Saudi-Arabië aanvankeli­jk elke betrokkenh­eid bij de verdwijnin­g van Khashoggi categoriek ontkende. Maar dat was buiten Turkije gerekend, dat met de regelmaat van de klok met gedetaille­erd bewijsmate­riaal op de proppen kwam dat allemaal in de richting van het Saudische koninkrijk wees. De inbeschuld­igingstell­ing wil evenwel nog altijd niet zeggen dat Saudi-Arabië het achterste van zijn tong laat zien. Op dezelfde persconfer­entie beklemtoon­den de hoofdaankl­ager en de minister van Buitenland­se Zaken dat de Saudische prins en troonopvol­ger Mohammed ben Salman “op geen enkele wijze op de hoogte was”, hoewel daar internatio­naal veel vraagteken­s bij woorden geplaatst. Alvast Turkije en ook de VS lijken niet van plan hun houding ten opzichte van Saudi-Arabië te milderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium