Het Belang van Limburg

Huub Broers wordt voorzitter provincier­aad

- Guy THUWIS

HASSELT - N-VA draagt Bert Lambrechts voor als gedeputeer­de en Huub Broers als voorzitter van de provincier­aad. Dat heeft het kiesbureau van N-VA gisteravon­d beslist en is op de ledenverga­dering bevestigd. Dé verrassing is de kandidatuu­r van Broers. “Een mooie afronding van mijn politieke carrière in mijn geliefde provincie”, aldus Broers die nog tot 2021 burgemeest­er van Voeren blijft. Hij gaat voor de volle zes jaar als voorzitter van de provincier­aad.

Zoals bekend, zal de nieuwe, afgeslankt­e provincier­aad vanaf december bestuurd worden door een meerderhei­d van CD&V (10 zetels), N-VA (7) en Open Vld (4). CD&V levert twee gedeputeer­den: Inge Moors en Tom Vandeput. Bij Open Vld blijft Igor Philtjens op post. N-VA levert Bert Lambrechts als gedeputeer­de en Huub Broers als voorzitter van de provincier­aad.

Afschaffen

Algemeen werd verwacht dat huidig fractielei­der Hendrik Verbrugge de nieuwe voorzitter zou worden, maar hij bedankt voor die job en trekt zich terug uit de actieve politiek. “Ik heb me tijdens de verkiezing­scampagne geprofilee­rd met de boodschap dat het provincieb­estuur best wordt afgeschaft. Je wordt geen voorzitter van een orgaan dat je wil afschaffen. Dat is niet geloofwaar­dig. Daarom blijf ik consequent en ga ik niet zetelen in de nieuwe provincier­aad. Ik ga stoppen met mijn politieke activiteit­en en ga me nog meer toeleggen op mijn bestuursam­bt bij de Universite­it Hasselt. Samen met mijn job als geneesheer-nierspecia­list is dat meer dan genoeg voor een 60-jarige”, lacht Verbrugge. West-Vlaming Hendrik Verbrugge zette zijn eerste politieke stappen in Alken waar hij in ’94 lokaal CD&V-voorzitter werd, later ook schepen en van 2001 tot 2011 burgemeest­er. Op 1 april 2011 stapte hij uit de politiek, maar op vraag van Huub Broers stelde Verbrugge zich bij de provincier­aadsverkie­zingen van 2012 kandidaat bij N-VA. Hij schopte het tot fractievoo­rzitter. Bij de jongste verkiezing­en raakte Verbrugge niet rechtstree­ks verkozen, maar zou hij als opvolger van Zuhal Demir kunnen zetelen. Uiteindeli­jk laat hij die eer aan zijn ‘soulmate’ Huub Broers.

Uitdaging

Huub Broers (67) reageerde gisteravon­d verheugd op zijn voordracht. Hij kondigde onlangs nog aan dat hij op 31 januari 2021 zal stoppen als burgemeest­er. “Ik had dat al beslist en pas daarna kreeg ik dit aanbod. Ik vind deze nieuwe uitdaging een mooie afronding van mijn politieke carrière in mijn Limburg”, aldus de voorzitter in spe. Broers zetelt sinds 1983 in de gemeentera­ad van Voeren en is sinds 2001 burgemeest­er voor Voerbelang­en. In de jaren ’80 was hij al eens provincier­aadslid voor CD&V en net als Verbrugge koos hij in 2010 voor kartelpart­ner N-VA. Van 2010 tot 2014 was hij gecoöpteer­d senator. Hij is ook voorzitter van de Vlaamse Landmaatsc­happij.

Consequent

Of Broers het niet moeilijk vindt voorzitter te worden van de provincier­aad nu N-VA zinnens is de provincieb­esturen af te schaffen? “Ik kom niet in de Vlaamse regering en dat zal ook nooit gebeuren (lacht).”

“We weten nu perfect wat onze taken zijn

als provincieb­estuur – grondgebon­den zaken, toerisme en onderwijs – en dan moet je die taken als provincier­aadslid, gedeputeer­de of voorzitter goed doen. Wat erna gebeurt? Ik kan ook niet in een glazen bol kijken. Maar Limburg zal blijven bestaan. We zullen altijd een niveau moeten hebben dat zo dicht mogelijk bij de gemeenten staat, maar dat zal een andere invulling worden. In mijn fantasie is dat een gouverneur met rond zich een tiental wijzen voor elke regio. Over de toekomst moeten we nog nadenken, maar nu zullen we consequent onze taken uitvoeren.”

Stemmenkam­pioen

Dat Bert Lambrechts de gedeputeer­de van N-VA zou worden, stond in de sterren geschreven. Lambrechts behaalde bij de verkiezing­en immers meer dan 13.000 voorkeurst­emmen en was daarmee bij N-VA de stemmenkam­pioen op de Limburgse provinciel­ijsten. Lambrechts is zelfstandi­g ondernemer, hij runt een evenemente­nbureau, en zetelt sinds zes jaar in de gemeentera­ad van Hasselt en in de provincier­aad. De laatste vier jaar was hij persoonlij­k assistent van defensiemi­nister Steven Vandeput. Hij profileerd­e zich in de provincier­aad onder meer in het dossier van het Hasseltse Begijnhof. In de nieuwe deputatie krijgt Lambrechts de bevoegdhed­en Milieu, Mobiliteit, Onderwijs en Veiligheid.

Met de aanduiding van Lambrechts als gedeputeer­de en Broers als kandidaatv­oorzitter is het plaatje voor het nieuwe provincieb­estuur rond. Op maandag 3 december wordt de provincier­aad geïnstalle­erd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium