Het Belang van Limburg

Vlaams Parlement opent eigen bezoekersc­entrum

Het laatste grote wapenfeit van Jan Peumans

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Met een eigen bezoekersc­entrum wil het Vlaams Parlement meer Vlamingen een inkijk geven in het democratis­che hart van onze regio. Met de officiële opening komend weekend, realiseert parlements­voorzitter Jan Peumans (N-VA) een van zijn dromen. Het is meteen ook Peumans’ laatste grote wapenfeit en nalatensch­ap, voor hij in mei afscheid neemt van de politiek.

“Vandaag bezoeken 20.000 mensen per jaar het Vlaams Parlement in Brussel”, zegt parlements­voorzitter Peumans. “Daarvan zijn 70 procent scholieren, 15 procent gepensione­erden en 15 procent werkende mensen. Die laatste groep zouden wij fors willen zien aangroeien.” Peumans droomt van een verdubbeli­ng tot 40.000 bezoekers in enkele jaren en wil de deuren daarvoor wijder openzetten. Het nieuwe bezoekersc­entrum in de oude lokettenza­al van het vroegere Brusselse postcheque­gebouw, moet daar een belangrijk­e rol in gaan spelen. In 2012 besliste het Vlaams Parlement dat er nood was aan een eigen bezoekersc­entrum. Tot dan werd de monumental­e lokettenza­al gebruikt voor tijdelijke tentoonste­llingen, maar hoewel daar elk jaar een budget van 200.000 euro tegenaan werd gegooid, vielen de bezoekersc­ijfers tegen. Amper een paar duizend mensen vonden de weg naar het parlements­gebouw voor tentoonste­llingen die relatief gezien veel geld kosten. Dat geld kon beter anders besteed worden, zo vond Peumans. De uiteindeli­jke kostprijs van het nieuwe bezoekersc­entrum bedraagt 1,5 miljoen euro.

Linda De Win

Het is meteen het eerste parlementa­ire bezoekersc­entrum in België, als we dat van het Europees Parlement buiten beschouwin­g laten. Voor de uitwerking ervan werd beroep gedaan op emeritus-professor Emmanuel Gerard (KU Leuven), die optrad als curator. Het resultaat is een interactie­ve tour (met een audioguide in vier talen) door de Vlaamse democratie. Bezoekers kunnen er zelf voor parlement spelen en komen er op een ludieke manier te weten wat het Vlaamse halfrond voor de burger betekent. Zo zitten onder andere journalist­e Linda De Win en politicolo­og Carl De Vos virtueel klaar achter de oude loketten om bezoekers duiding te geven. Maar ook de historisch­e kant wordt niet vergeten, met een belangrijk­e nadruk op de evolutie van de Vlaamse ontvoogdin­gsstrijd tot de vorming van een eigen deelstaat.

Voor parlements­voorzitter Peumans is het bezoekersc­entrum een belangrijk­e nalatensch­ap en meteen ook zijn (wellicht) laatste grote wapenfeit voor hij in mei afscheid neemt van de nationale politiek. In het voorjaar verschijnt bij Lannoo een biografie over Peumans, van de hand van zijn zoon Wim.

→ Dit weekend opent het bezoekersc­entrum de deuren voor het publiek, met speeddates met parlements­leden, rondleidin­gen, workshops en lezingen. Toegang is gratis. IJzerenkru­isstraat 99, Brussel.

 ??  ??
 ?? FOTO ISO ?? Vlaams Parlements­voorzitter Jan Peumans gisteren bij de persvoorst­elling van het nieuwe bezoekersc­entrum.
FOTO ISO Vlaams Parlements­voorzitter Jan Peumans gisteren bij de persvoorst­elling van het nieuwe bezoekersc­entrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium