Het Belang van Limburg

VORST OP KONINGSDAG

Kille relaties binnen koninklijk­e familie worden pijnlijk duidelijk

- Wim DEHANDSCHU­TTER

BRUSSEL - Koningin Paola is na haar beroerte nog te vermoeid voor het feestje ter ere van haar zoon de koning, terwijl ze wel net op vakantie is geweest. Prins Laurent negeert zijn vader compleet. En koning Albert doet alsof hij vragen over Delphine Boël niet hoort. Koningsdag legde het web van intriges bij de familie Saksen-Coburg bloot.

Koningsdag in België. Het feest van de dynastie. Het moment waarop de koning wordt gevierd. Maar Filip – hij komt nooit naar Koningsdag omdat hij “zichzelf niet kan eren” – heeft weinig reden tot feesten. Hij krijgt alleen maar vergiftigd­e geschenken van zijn familie. Gisteren kwamen de vertroebel­de familiever­houdingen publiekeli­jk tot uiting tijdens de traditione­le eucharisti­eviering in de kathedraal van Brussel. Het pijnlijkst­e moment: de ‘begroeting’ van koning Albert en prins Laurent. Albert staat aan zijn stoel in de kathedraal. Na hem gaan Claire en Laurent naar hun plaats. Zij, de schoondoch­ter die tussen twee vuren zit, begint oprecht te glimlachen als ze Albert terugziet en geeft hem een kus. Hij, de zoon die op voet van oorlog leeft met zijn verwekker, gunt zijn vader geen blik, terwijl die oogcontact lijkt te zoeken.

Fit genoeg voor Italië

Het was gisteren de eerste keer dat Albert onder het volk kwam sinds het Brusselse hof van beroep hem dwong een DNA-test te ondergaan. Journalist­en die hem na de kerkdienst expliciet vragen daarover probeerden te stellen, werden terechtgew­ezen door de beveiliger­s van het koningshui­s. Albert deed of hij niets had gehoord, zoals hij al jaren doof is voor de noodkreet van Delphine Boël om erkend te worden. De koningshui­sfans aan de kathedraal repten met geen woord over Delphine. Des te meer over koningin Paola, die sinds haar lichte beroerte van eind september niet meer in het openbaar is verschenen. Het gaat beter met haar, stelde Albert een fan gerust. “Ze moet wel veel rusten.” Opmerkelij­k: ze was wel fit genoeg om twee weken geleden op reis te gaan naar Italië. Ze werd met Albert gesignalee­rd in Cardè, bij Turijn, waar ze onder meer een eucharisti­eviering bijwoonden. Paola was vergezeld door Italiaanse familieled­en. Albert is trouwens zelf op de sukkel. Hij is slecht ter been en moest vaak ondersteun­d worden door zijn dochter Astrid.

 ?? FOTO BELGA ?? Vooral de relatie tussen prins Laurent (rechts) en koning Albert (midden) zijn ijskoud. Gisteren gunde de prins zijn verwekker geen blik.
FOTO BELGA Vooral de relatie tussen prins Laurent (rechts) en koning Albert (midden) zijn ijskoud. Gisteren gunde de prins zijn verwekker geen blik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium