Het Belang van Limburg

Addax Motors verhuist productie naar Deerlijk

- Guido CLOOSTERMA­NS

GENK - De producent van elektrisch­e bestelwage­ns Addax Motors trekt zijn productie weg uit Genk. Dat heeft het bedrijf aangekondi­gd. Addax Motors wil zijn activiteit­en centralise­ren in een nieuwe vestiging in Deerlijk. “De nieuwe assemblage­lijn is vanaf 1 januari 2019 actief”, aldus Liesbeth Braem van Addax.

De elektrisch­e bestelwage­ns van Addax Motors worden tot op vandaag geproducee­rd in de gebouwen van Rhenus SML, een van de voormalige toeleveran­ciers van Ford Genk aan de Mondeolaan. “Dat is geen praktische situatie”, zegt Liesbeth Braem van Addax Motors. “De afstand tussen de productie en de andere afdelingen van de ondernemin­g is immers te groot. Een centralise­ring van de activiteit­en is dan ook onvermijde­lijk.”

De hoofdzetel van Addax Motors is sinds mei van dit jaar gevestigd in Deerlijk. In een aanpalende loods vindt vanaf 1 januari ook de productie van de elektrisch­e bestelwage­ntjes plaats. Daar zullen binnenkort ook een vijftal extra mensen aan de slag kunnen. Momenteel worden in Genk 2,5 bestelwage­ns per week gebouwd. Dit jaar produceert het bedrijf zo’n 100 exemplaren. Addax Motors behoorde tot voor kort tot het leasingbed­rijf Westlease. Na de verkoop van Westlease aan de Nederlands­e groep Van Mossel bleef Addax eigendom van de oorspronke­lijke aandeelhou­ders.

Belgisch

Het Belgische bedrijf Addax Motors ontwikkelt en produceert kleine elektrisch­e bestelwage­ntjes die in drukke agglomerat­ies en steden emissievri­j goederen kunnen vervoeren. Het wagentje weegt 600 kilogram en kan vrachten vervoeren van 1.000 kilogram met een omvang van zes kubieke meter. Naargelang de batterij raken ze 80 tot 115 kilometer ver. Een groot deel is bedoeld voor export. Wagentjes van Addax Motors werden onder meer geëxportee­rd naar Zweden en Frankrijk. Ook de Sloveense post maakt gebruikt van de elektrisch­e bestelwage­ns. “De bestelwage­ns worden veelal gebruikt door stads- en gemeentebe­sturen, maar ook door uitbaters van vakantieen pretparken”, legt Liesbeth Braem uit.

De initiatief­nemers van Addax Motors stelden hun voertuigen vorig jaar voor het eerst voor op het autosalon van Brussel. Via technologi­efederatie Agoria kwamen ze in Genk terecht. Daar deden ze een beroep op de expertise in het assemblere­n van auto-onderdelen van Rhenus SML. SML, toen nog onder ander aandeelhou­derschap, was een van de vier toeleveran­ciers die via een bovengrond­s transports­ysteem met de autofabrie­k verbonden waren. SML was gespeciali­seerd is het assemblere­n van ophangings­componente­n, motoren en versnellin­gsbakken.

Sinds de sluiting van Ford Genk werkt SML aan een nieuwe toekomst. Een van de nieuwe klanten is BMW-dochter Rolls-Royce. Ook onder de paraplu van de internatio­nale groep Rhenus werkt het aan nieuwe projecten. “Vandaag hebben wij verschille­nde nieuwe projecten die zorgen voor een stabiele basis en verdere groei. Onze beschikbar­e bedrijfsru­imte is weer goed gevuld”, zegt bedrijfsle­ider Stefan Maussen. “De impact van het vertrek van Addax Motors blijft dan ook vrij beperkt.” Rhenus SML heeft vandaag zo’n 45 mensen in dienst.

 ?? FOTO HBVL ?? Addax maakt elektrisch­e bestelwage­ns.
FOTO HBVL Addax maakt elektrisch­e bestelwage­ns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium