Het Belang van Limburg

Slapen in de kolenwasse­rij

Hotel met 60 kamers op be-Mine

- Zahra BOUFKER

Binnenkort kan je slapen op de voormalige Beringse mijnsite beMine. Kolenwasse­rij 4 wordt omgevormd tot een hotel met zestig kamers. “Begin volgend jaar starten we met de restaurati­e van de gevel”, aldus directeur Jeroen Huysmans. En be-Mine heeft nog meer plannen. Zo is er een vergunning om van de elektricit­eitscentra­le een evenemente­nhal te maken, wordt er gewerkt aan een verlichtin­gsplan voor de hele site en worden de plannen voor woningen opnieuw bekeken. “We willen hier niet alleen overdag maar ook ’s avonds leven in de brouwerij.”

be-Mine heeft al 90 miljoen euro geïnvestee­rd op de 32 hectare grote voormalige mijnsite van Beringen-mijn. Denk maar aan de winkelboul­evard, de avonturenb­erg, duikcentru­m Todi, de klimmuur, het zwembad en het appartemen­tencomplex. Maar er is nog meer op komst. Het volgende plan is de bouw van een hotel in kolenwasse­rij 4, de site langs de winkelboul­evard, meer bepaald langs doe-het-zelfwinkel Brico. Directeur Jeroen Huysmans, die in augustus het roer overnam, licht de plannen toe. “We willen de kracht van het mijnverled­en terugbreng­en naar hier”, zegt hij. “Jobs creëren Volgend jaar starten de werken aan de school ‘Straf!’ “Als hier straks dagelijks vierhonder­d kinderen op de site komen, geeft dat zeker leven in de brouwerij”, denkt Huysmans. “Wij geloven enorm in dit verhaal. Stilaan is alles aanwezig op de site waardoor je een stukje verstedeli­jking krijgt.” maar ook ervoor zorgen dat alles aanwezig is op de site op het vlak van wonen, werken, leren, maar ook spelen.”

Slapen tussen machines

“We wilden een hotel om mensen de mogelijkhe­id te geven hier te overnachte­n. Hier starten immers de fietsroute­s van het kolenspoor Limburg. Dat is het spoor dat alle mijnsites van de provincie met elkaar verbindt, van Beringen tot Maasmechel­en. In Maasmechel­en kan je na een lange tocht al overnachte­n in Terhills, maar in Beringen nog niet. Wij zijn nu volop bezig met het voorbereid­ende werk en de expertise, zodat we begin volgend jaar investeerd­ers kunnen aantrekken. We gaan voor een betaalbaar, toegankeli­jk hotel van vier verdieping­en met elk ongeveer 15 kamers. Eén van de drie productiel­ijnen van de oude kolenwasse­rij blijft bovendien Nog op be-Mine komt een bovenregio­naal mijnbelevi­ngscentrum. Daarvoor wordt 22 miljoen euro vrijgemaak­t. Het leeuwendee­l komt van de provincie, die hoofdinves­teerder is in dit verhaal. Maar ook be-Mine investeert 3 miljoen en neemt de restaurati­e voor zijn rekening. Kolenwasse­rij twee, die al volledig gerestaure­erd is, wordt deels geïntegree­rd in het mijnbelevi­ngscentrum PIT. intact. Het is dus best mogelijk dat je in een kamer slaapt waar een machine staat. De hotelgast zal dus letterlijk slapen in de kolenwasse­rij. We willen een verbinding creëren met de Stationstr­aat en de kamers aan de achterkant kijken uit op de mijnterril.”

School

Andere kolenwasse­rijen

Belevingsc­entrum

Afbraak stelling 1 miljoen

De stelling die nodig was voor de renovatie van de schachtbok op be-Mine wordt volgende week stelselmat­ig afgebroken. De stelling alleen al kostte 1 miljoen euro. Begin volgend jaar zijn die werken klaar.

 ?? Foto ZB ?? Jeroen Huysmans bij kolenwasse­rij 4, waar een hotel komt.
Foto ZB Jeroen Huysmans bij kolenwasse­rij 4, waar een hotel komt.
 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium