Het Belang van Limburg

“Buschauffe­ur weigerde te stoppen”

12-jarige kan pas negen haltes na haar bestemming afstappen

- Chris NELIS

Een meisje van 12 is donderdag negen haltes verder dan haar bestemming van de bus gezet omdat de buschauffe­ur weigerde te stoppen. De bestuurder was het beu dat enkele jongeren aanhoudend op de bel bleven drukken. Moeder Natacha Battello is ziedend en diende een klacht in bij vervoersma­atschappij De Lijn.

“Mijn dochter gaat op campus Bret naar school”, zegt Natacha Battello. “Als de school uit is, neemt ze de stadslijn G6 naar het station om daar over te stappen op de G1, die haar dan normaal gezien in Kolderbos afzet. Maar dat gebeurde gisteren niet. De buschauffe­ur reed gewoon door. Mijn dochter is daarop meteen naar hem toegelopen met de vraag te stoppen. Maar dat wilde hij niet. Blijkbaar was hij erg geïrriteer­d omdat sommige passagiers aanhoudend op de stopbel hadden geduwd. Mijn dochter heeft mij dan in paniek een sms gestuurd met de boodschap dat de chauffeur niet wilde stoppen. Uiteindeli­jk heeft de chauffeur haar afgezet aan de kerk in Sledderlo. Dat zijn negen haltes verder en voor haar compleet onbekend terrein.”

Via telefoon konden moeder en dochter elkaar vinden. “Ik was zo boos dat ik ben doorgerede­n naar het station om verhaal te halen bij de chauffeur. Ik ben heel vriendelij­k begonnen. Ik begrijp best wel dat chauffeurs een stresseren­de job hebben, zeker als ze tieners moeten vervoeren. Maar mijn dochter zomaar ergens droppen, is onaanvaard­baar. Ze was trouwens niet de enige die te ver werd meegenomen. Hij zei dat hij hen op een publieke plaats had afgezet, waar het niet donker was. Maar even verderop waren ze met drugs bezig. Ze was daar in de om- geving helemaal niet vertrouwd. Dat kan je toch niet maken met een kind van 12 jaar? Toen hij zei dat hij het een volgende keer opnieuw zou doen, heb ik beslist klacht in te dienen. Als het echt zo erg is op de bus, dan kan er best een stadswacht mee om belhamels in de gaten te houden. Mijn dochter is serieus aangedaan. Ik vraag alleen dat de chauffeur zich expliciet verontschu­ldigt, zodat ze misschien toch weer op een bus durft stappen.”

Omroepen

“Het gebeurt niet zelden dat buschauffe­urs op stang worden gejaagd door tieners die op de bel drukken en dan niet afstappen als de chauffeur stopt”, zegt Sonja Loos, woordvoers­ter van De Lijn. “Maar we hebben hiervoor richtlijne­n. In dat geval moet de chauffeur omroepen dat wie wil afstappen dat persoonlij­k aan de chauffeur moet aangeven. Als hij niet gestopt is toen het meisje hierom vroeg, dan is dat een fout. Zeker bij kinderen zou dit absoluut niet mogen. We zullen in ieder geval een gesprek hebben met de bestuurder en nagaan wat er juist gebeurd is. Ik wil me ook al verontschu­ldigen bij het meisje en haar ouders.”

 ?? RAYMOND LEMMENS
FOTO ?? Mama Natacha Battello vindt het onaanvaard­baar dat de buschauffe­ur haar dochter niet liet afstappen.
RAYMOND LEMMENS FOTO Mama Natacha Battello vindt het onaanvaard­baar dat de buschauffe­ur haar dochter niet liet afstappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium