Het Belang van Limburg

Fles cava voor omwonenden na overlast door brand

-

De woonwijk Smisveld in Ulbeek kreeg de afgelopen dagen heel wat rook en as over zich heen omdat een fruitboer zijn appelplant­age moest afbranden. Een groot deel van zijn bomen waren immers getroffen door bacterievu­ur. De politie werd erbij gehaald, maar kon niet optreden. Fruitteler Johan Geladé uit Zepperen was bij wet verplicht zijn bomen ter plaatse te verbranden. Om het leed te verzachten liet hij bij de buurtbewon­ers een fles cava afleveren.

Acht hectare appels werden gerooid omdat een groot gedeelte van de bomen geïnfectee­rd was door het bacterievu­ur, in de volksmond perenvuur genoemd. “Ik had mijn wagen en mobilhome al gewassen en het terras en zwembad schoongema­akt. Maar de dag erna kon ik herbeginne­n”, zegt een anonieme buurtbewon­er. “De derde dag heb ik de politie gebeld om vaststelli­ngen te doen. Ik was het beu. En ik was niet de enige, ook de buren kregen smurrie over zich heen. Waar de as neerdwarre­lde, bleven zwarte vlekken achter. Een plakkerig goedje ook, dat zich niet zomaar liet verwijdere­n. Hopelijk kunnen wij de gemaakte onkosten verhalen op de verzekerin­g van de teler.” Fruitteler Johan Geladé betreurt de hele zaak. “Het bacterievu­ur woekerde al een paar jaar in de plantage. Maar je mag niet zomaar rooien. Wij hadden gewacht met de verbrandin­g tot regen voorspeld werd. Helaas kwam die niet, maar we moesten wel overgaan tot verbranden. Dit is verplicht door het Federaal Agentschap voor de Voedsel Veiligheid (FAVV). Daarbij stond de wind nog in de verkeerde richting met alle nare gevolgen van dien. Wachten kon niet, omdat alles ook klaargemaa­kt moet worden voor de heraanplan­ting. Toen wij hier 27 jaar geleden onze eerste aanplant deden, stond er nog geen enkel huis in de wijk. Om het leed enigszins te verzachten heb ik alle bewoners een fles cava laten bezorgen”, zegt Geladé.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Buurtbewon­ers kregen een flesje cava aangeboden van kweker Geladé, die zijn besmette bomen ter plaatse moest afbranden.
FOTO JOZEF CROUGHS Buurtbewon­ers kregen een flesje cava aangeboden van kweker Geladé, die zijn besmette bomen ter plaatse moest afbranden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium