Het Belang van Limburg

Nieuwe moskee, met hulp van katholieke vzw

Fatih Camii opent dit weekend deuren van dubbel zo groot gebedshuis in Winterslag

- Chris NELIS

De vernieuwde Fatih Camii moskee in Winterslag opent dit weekend de deuren. Volgens voorzitter Ilyas Sünbül was het bestaande gebouw te krap om alle gelovigen in onder te brengen. Het nieuwe gebedshuis – inclusief koepel en minaret – is dan ook dubbel zo groot. Opvallend is dat ook een katholieke vereniging mee geld hielp inzamelen om het project te kunnen realiseren.

De moskee in de Staatstuin­wijk in de Vierde Cité van Winterslag kent haar oorsprong in 1975, en werd destijds opgericht door Turkse mijnwerker­s. Al snel bleek dat de vierhonder­d plaatsen in de moskee ontoereike­nd waren. Zeker op religieuze hoogdagen was het dringen om binnen te geraken. De moskeevere­niging besliste om de mouwen op te rollen en niet alleen te zorgen voor uitbreidin­g, maar ook voor uitstralin­g. “Ja, we zijn trots op het resultaat”, zegt voorzitter Ilyas Sünbül. “Niet alleen is de moskee groter geworden met koepel en minaret, ook de ontmoeting­sruimte biedt nu toegang aan heel wat meer mensen. Vroeger konden zo’n vierhonder­d gelovigen terecht in de moskee. Nu is dat meer dan het dubbele. De totale oppervlakt­e, inclusief

Ilyas SÜNBÜL ontmoeting­sruimte, bedraagt bijna tweeduizen­d vierkante meter.” De totale kostprijs schommelt rond de 2 miljoen euro. Het geld hebben leden en sympathisa­nten van de Fatih Camii moskee zelf ingezameld.

Bij de eerstestee­nlegging in mei 2014 was de actie al opgestart. Dat het destijds niet om een fait divers ging toonde de aanwezighe­id van twee ministers, drie gedeputeer­den, de burgemeest­er en vier Genkse schepenen. “We zijn blij dat we dit weekend het eindresult­aat aan het publiek mogen voorstelle­n”, gaat Sünbül verder.

Met hulp van de katholieke vrienden

Opmerkelij­k is dat het project mee gesteund werd door een katholieke vereniging uit de wijk. De leden van vzw Vrienden van Casa Papa Giovanni toonden hun goed hart en organiseer­den verschille­nde benefietac­ties. “We kennen in Winterslag geen onderschei­d tussen mensen”, zegt Sandro Maurina van de Genkse katholieke vzw. “Niet op het vlak van afkomst en niet op het vlak van religie. We zijn allemaal vrienden, en voor vrienden spring je in de bres. Daarom dat wij actie gevoerd hebben om dit project te helpen realiseren.” Voor de leden van de Fatih Camii moskee was het een hart onder de riem.

Vroeger konden zo’n vierhonder­d gelovigen terecht in de moskee. Nu meer dan het dubbele

In Winterslag maken we geen onderschei­d op het vlak van afkomst of religie. We zijn allemaal vrienden en voor vrienden spring je in de bres

Parking

Enige probleem waar de moskeevere­niging momenteel nog mee kampt is parking. “Het is al een goede zaak dat de stad van de Staatstuin­wijk een doodlopend­e straat heeft gemaakt”, gaat Sünbül verder. “Dat betekent dat we geen passerend verkeer meer hebben. Bovendien kunnen we om te parkeren voorlopig gebruikmak­en van een stuk grond aan het vroegere Silicaatst­een. Maar op termijn moeten we hiervoor toch een structurel­e oplossing zien uit te werken.”

Sandro MAURINA

 ??  ??
 ?? CHRIS NELIS ?? De Fatih Camii moskee zal met haar nieuwe verschijni­ng voortaan ook een landmark zijn in Winterslag.FOTO
CHRIS NELIS De Fatih Camii moskee zal met haar nieuwe verschijni­ng voortaan ook een landmark zijn in Winterslag.FOTO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium