Het Belang van Limburg

MOURINHO ZAG DAT HET GOED (GENOEG) WAS

Matige Rode Duivels hebben zondag in Luzern voldoende aan één punt voor Final Four ZONDAG 18-11-18

- Kristof LIBERLOO

De Rode Duivels deden tegen IJsland wat ze moesten doen: winnen. Een gelijkspel zondag in Zwitserlan­d volstaat om eerste te eindigen in Groep 2 van Divisie A. In mensentaal: dan mogen de Belgen volgende zomer deelnemen aan de Final Four van de Nations League. Oh ja, het was Michy Batshuayi die de Rode Duivels met twee goals de zege schonk.

De eerste helft van België-IJsland is samen te vatten in drie zinnen. 1. Batshuayi trapte een heerlijke aanval – die begon met een grandioos hakje van Eden Hazard - even voorbij het kwartier op de paal. 2. De bezoekers dachten alleen aan verdedigen, met de 5-32-kerstboomf­ormatie waren ze een maandje te vroeg. 3. De Israëlisch­e scheidsrec­hter Grinfeld moet thuis zijn eigen, draagbare mistbank in de kast liggen hebben, die hij af en toe meeneemt op locatie: twee jaar geleden moest hij Sassuolo-KRC Genk afgelasten omwille van dichte mist, ook gisteren zag je de fans in de bovenste ring van het Koning Boudewijns­tadion niet meer zitten.

Mourinho

Daarmee was echt alles gezegd over de eerste 45 minuten. Maar u, beste lezer, hebt recht op een uitgebreid verslag, zoals u dat gewoon bent. Gelukkig schoten José Mourinho en Axel Witsel ons te hulp om deze kolommen te vullen. Totaal onverwacht dook de flegmatiek­e Portugees in Brussel op, want Fellaini was niet geselectee­rd en Lukaku zat niet op de bank. Mourinho zoog alle aandacht naar zich toe toen hij omstreeks 20 uur in een donkergrij­ze BMW pal voor de hoofdingan­g van de Heizel werd afgezet. Maar de Man U-coach – met modieuze pet op het hoofd – is wel wat gewoon. Mourinho poseerde breed glimlachen­d voor een selfie. Zelfs voor de ene selfie na de andere. Norse man? Kom nou. Axel Witsel werd vlak voor de aftrap in de bloemetjes gezet. Zou je niet? Hon-derd interlands! Een uiterst straffe statistiek. Waar was die feesttent? Waarom werd die taart met 100 kaarsjes niet aangerukt? Witsel kreeg wel een flinke knuffel van oudste dochtertje Maï-Li en smakkerd van Rafaella. U gelooft nooit wie vervolgens in de eretribune het zitje rechts van José Mourinho toegewezen kreeg? Inderdaad, madame Witsel. En neen, we zagen José haar het gsmnummer van Axel niet vragen.

Batsman

Maar goed dat er na rust wél iets te beleven viel tussen de lijnen. Niet dat de Rode Duivels plots op WK-niveau voetbalden, maar er zat veel meer dreiging en venijn in de Belgische aanvallen. Hazard trapte meteen gevaarlijk richting doel, keeper Halldorsso­n redde met de voet. Tielemans haalde zwaar uit van ver en Mertens knalde zowaar op de paal. Maar het was Batshuayi die even voorbij het uur alweer zijn neus voor doelpunten toonde. Eden Hazard verstuurde zijn beste pass van de avond richting Meunier, die het overzicht behield en Batshuayi bediende. De Valencia-spits had maar binnen te duwen. Mourinho schudde nog snel enkele handjes en stoof de Heizel uit. Hij miste zo het tweede doelpunt van zijn ex-poulain. Want Batshuayi zorgde ook voor de 2-0. Deze keer met dank aan IJsland-keeper Halldorsso­n, die een schotje van Vanaken zomaar uit de handen liet vallen. Batsman was sneller dan Superman bij de bal en schoof zijn twaalfde doelpunt in 22 interlands droogjes binnen. Vier daarvan maakte hij als basisspele­r, acht als invaller. Tussendoor had Spiderman Courtois nog de 1-0 op het bord gehouden, toen hij een schot van Gudmundsso­n met een knappe beenveeg afstopte. Roberto Martinez zal vooral de zege – en minder de passage van José Mourinho en Rafaella Witsel – onthouden. Een belangrijk­e overwinnin­g in de race naar de finalerond­e van de Nations League. Al zullen de Rode Duivels zondag in Zwitserlan­d nog flink aan de bak moeten. Een gelijkspel in Luzern volstaat voor de groepszege. Een nederlaag met minstens twee Belgische goals ook. Maar bij een 1-0 of 2-1 bijvoorbee­ld mogen de Zwitsers met een beter doelsaldo volgende zomer deelnemen aan de Final Four. Zover mogen Eden Hazard en co het overmorgen echter niet laten komen. Ze staan niet voor niks op nummer één van de FIFA-ranking.

BELGIË: Courtois, Alderweire­ld, Kompany, Boyata, Meunier, Witsel, Tielemans, T. Hazard, Mertens, Batshuayi, E. Hazard.

IJSLAND: Halldorsso­n, Fjoluson, Paison, Ingason, Finnbogaso­n, Skulason, Arnason, Gunnarsson, Magnusson, Sigurdsson, Gudmundsso­n. VERVANGING­EN: 64’ Sigurdsson door Sigthorsso­n, 75’ Mertens door Januzaj, 75’ E. Hazard door Vanaken, 84’ Kompany door Denayer, 87’ Gudmundsso­n door Porsteinss­on.

DOELPUNTEN: 65’ Batshuayi 1-0, 81’ Batshuayi 2-0. GELE KAARTEN: Gudmundsso­n, Kompany, Boyata. SCHEIDSREC­HTER: Orel Gringfeld (Isr) TOESCHOUWE­RS: 29.000.

DIVISIE A - GROEP 2

België - IJsland

65' Batshuayi 1-0; 81' Batshuayi 2-0

20.45 Zwitserlan­d - België 1 België

2 Zwitserlan­d

3 IJsland 3300 3 2 1 0 4 0 4 0 7-1 9-3 1-13

2-0 9 6 0

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium