Het Belang van Limburg

Weg naar Jumbo ligt open

WOUT VAN AERT krijgt groen licht van UCI om bij ander team te tekenen

- Werner BOURLEZ en Jan-Pieter DE VLIEGER

Wout van Aert heeft een zorg minder. De UCI gaf de renner groen licht om te tekenen bij een nieuwe ploeg, nadat hij zelf zijn contract bij het team van Nick Nuyens verbrak om dringende reden. Maar betekent dit dat de weg naar Team Jumbo open ligt en alle zorgen van de baan zijn?

Walter Van Steenbrugg­e kreeg gisteren een officiële mail van de UCI. “Daarin staat dat hij vrij kan onderhande­len met een nieuwe werkgever, voor zover deze transfer gerealisee­rd wordt vóór 31 december 2018”, zegt de advocaat van Wout van Aert. “Ik heb de UCI eerder al toelichtin­g gegeven over de breuk en na onderzoek hebben ze nu beslist dat Wout de onderhande­lingen mag opstarten met een nieuwe ploeg, zodat hij aan de start kan komen van het komende wielerseiz­oen op de weg.”

Kan hij alsnog een sanctie krijgen van de UCI?

De UCI wil geen toelichtin­g geven over zijn beslissing omdat er in België nog steeds een rechtszaak voor de arbeidsrec­htbank loopt tussen Van Aert en Sniper Cycling, het bedrijf van Nick Nuyens. Die uitspraak wordt pas eind volgend jaar verwacht. “Als de rechtbank oordeelt dat Van Aert ten onrechte zijn contract heeft ontbonden, kan de UCI disciplina­ire maatregele­n nemen. Tegen Van Aert, maar ook tegen zijn nieuwe team”, zegt Rudi Desmet, advocaat van Nuyens. “Wie in zee gaat met Van Aert, dreigt gesanction­eerd te worden.”

Die sanctie kan een financiële boete zijn, maar ook een schorsing. Van Aert heeft al een contract getekend bij Team Jumbo, de opvolger van Lotto.NL-Jumbo, vanaf 1 januari 2020. Dus is de kans groot dat hij nu al voor het Nederlands­e team uit de World Tour kiest. Zijn persoonlij­ke verzorger Wesley Theunis tekende in ieder geval al voor dat team. “We hebben gewacht om te praten tot er een beslissing was van de UCI”, zegt manager Jef Van Den Bosch. “General Manager Richard Plugge heeft mij al gebeld, we zitten binnenkort samen.”

De kans dat er een deal komt, is groot – al blijven ze bij Team Jumbo voorzichti­g. “Dat de UCI hem vrijgeeft, is natuurlijk een belangrijk gegeven, maar het is te kort door de bocht om meteen te zeggen dat de deur nu wijd open staat voor Wout”, zegt woordvoerd­er Ard Bierens.” Wat zijn de mogelijke implicatie­s van de zaak die voor de arbeidsrec­htbank loopt? Zijn daar risico’s aan verbonden voor de nieuwe werkgever? We moeten het daar duidelijk over hebben.”

Zijn de zorgen nu van de baan voor Van Aert?

De deal met Team Jumbo komt wel rond, en indien niet zullen er wel andere ploegen zijn die wel het risico willen nemen – ondanks een mogelijke sanctie. En dat maakt voor controlefr­eak Van Aert een wereld van verschil. Hij kan nu plannen naar het voorjaar en een uitgekiend programma maken. De onzekerhei­d is een van de redenen waarom het in het veld dit jaar nog niet super wil vlotten. Maar de rechtszaak voor de arbeidsrec­htbank blijft als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd hangen. Als die volgend jaar Van Aert in het ongelijk stelt, dreigt niet alleen een sanctie van de UCI, maar ook een fikse financiële kater. Sniper Cycling eist een zware schadeverg­oeding, er wordt zelfs gesuggeree­rd dat die rond de 500.000 euro zou liggen.

Tekent hij weldra voor Team Jumbo?

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? De onzekerhei­d rond zijn toekomst knaagt aan Wout van Aert.
Foto PHOTO NEWS De onzekerhei­d rond zijn toekomst knaagt aan Wout van Aert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium