Het Belang van Limburg

Bart Swings begint aan post-olympische w

Alles over het nieuwe seizoen

- Hans JACOBS

In het strafste Belgische sportjaar is hij een van de allerstraf­ste mannen: olympisch vicekampio­en snelschaat­sen op de Winterspel­en, wereldkamp­ioen skeeleren en nog een handvol WK- en EK-medailles. In het Japanse Obihiro glijdt Bart Swings vandaag zijn seizoen op gang. Wat u moet weten over het postolympi­sche snelschaat­sseizoen.

De olympische vicekampio­en massastart is nog altijd een halve Noor: hij en coach Jelle Spruyt zetten de samenwerki­ng met een van de beste schaatslan­den ter wereld voort. In de aanloop naar dit seizoen won Swings een schaatsmar­athon. “Dat ik op het einde nog zo kan sprinten tegen de pure marathonsc­haatsers die nu al in vorm moeten zijn, geeft vertrouwen. Conditione­el sta ik er al heel goed voor, dat is nooit een probleem. Naar het schaatsgev­oel is het nog wat zoeken. Ik heb nog niet zoveel geschaatst in vergelijki­ng met andere jaren, maar wel lang geskeelerd.” In het postolympi­sche jaar liggen zijn hoofd- doelen in februari en maart, met het WK afstanden en het WK allround.

NOG GEEN SPORT-BV

De eerste Belgische olympische medaillewi­nnaar op de Winterspel­en in twintig jaar, plots deed de naam Bart Swings een belletje rinkelen. Van het gelegenhei­dsuitstapj­e naar het wielrennen – hij werd uitgenodig­d voor het na-Tour dernycrite­rium in Antwerpen – is hij nog altijd wat overdonder­d. “Indrukwekk­end hoeveel mensen daarop afkwamen, ik had niet gedacht dat ik zo enthousias­t zou worden ontvangen. Maar het is niet zo dat ik om de haverklap herkend word op straat. Gelukkig maar. Altijd aandacht, dat hoef ik niet.”

NIET ALTIJD HOLLAND

Oranje tegen allen, allen tegen Oranje: gaat Nederland weer met het gros van de prijzen aan de haal? Niet noodzakeli­jk, zegt Swings. “Nederland blijft het schaatslan­d bij uitstek en kan ook dit seizoen dominant zijn. Maar op de WK’s komt iedereen zo dicht bij elkaar, dat ik niet verwacht dat ze er ook dan met kop en schouders bovenuit steken. Er komt wat jeugd bovendrijv­en, vooral bij de dames.” In Nederland wordt Patrick Roest al “de nieuwe schaatskon­ing” genoemd. Swings: “We zullen zien wie er staat in februari. Misschien wint Sven Kramer dan weer, zoals gebruikeli­jk.”

MEDICIJNMI­SBRUIK

De arts van het Nederlands­e Olympisch Comité bond de kat de bel aan: dat er te makkelijk medicijnen worden voorgeschr­even in het Nederlands­e topschaats­en. Het ging ook over corticoste­roïden, ook een plaag in het wielrennen. Via een medisch attest medicijnen nemen die op de dopinglijs­t staan, is niet verboden. “Dat verhaal deed al de ronde op de Winterspel­en van Pyeongchan­g. Toen probeerde ik mij vooral op mezelf concentrer­en. Dat het probleem groter is dan ik dach schr hale genl fout ter…

SPO

Hee al ee Het man kroo dich straf zou allee hem moe pres

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium