Het Belang van Limburg

AAKT 50 PROCENT KANS”

FREDDY LOIX over de ontknoping in het WK rally

-

Dit kan een historisch weekend worden voor de Belgische autosport. Als

Thierry Neuville in Australië de klus afmaakt, is hij pas de tweede landgenoot die wereldkamp­ioen wordt in de autosport. De eerste was Jacky Ickx, die de titel in het WK uithouding won in 1982 en 1983. “De kansen liggen fifty-fifty”, denkt Riemstenaa­r Freddy Loix.

Freddy Loix (48) is net uitgestapt uit een krachtige WRC-machine als we hem aan de lijn krijgen in Frankrijk. Fast Freddy runt tegenwoord­ig Aston Martin Brussels, maar houdt voeling met de rallywerel­d via veelvuldig testwerk voor Michelin en Skoda. Daarnaast begeleidt hij de jonge belofte Sébastien Bedoret. “Natuurlijk ga ik de ontknoping van het WK volgen”, zegt hij. “Wat Thierry Neuville aan het doen is, vind ik fenomenaal. Jacky Ickx zou waardig gezelschap krijgen als wereldkamp­ioen.”

Neuville moet voluit aanvallen, want dat ligt hem beter dan controlere­n

Freddy LOIX

Hoe schat je de kansen van Neuville in?

“Het wordt super spannend. Fifty-fifty, denk ik. Drie punten achterstan­d zijn nog altijd drie punten achterstan­d. Het is niet veel, maar je moet ze toch nog altijd goedmaken. Als Thierry Neuville en Sébastien Ogier pas derde of vierde eindigen, is de kloof niet zo gemakkelij­k gedicht. De winnaar scoort 7 punten meer dan de tweede, maar daarna wordt dat verschil steeds kleiner. Ik verwacht dat de Toyota’s snel gaan zijn. De combinatie Ott TanakToyot­a is de snelste van het moment, en ook Jari-Matti Latvala gaat goed. Het zou dus kunnen dat Neuville en Ogier voor de derde plaats strijden. In dat geval wordt de power stage beslissend.”

Ogier moet als WK-leider nu wel als eerste op weg.

“Als eerste over de proeven rijden is in Australië geen cadeau. Daar heeft Neuville dus een voordeel. Maar naar het schijnt gaat het regenen en dan valt dat effect weg. In de regen maakt het niet uit of je als eerste of tweede start.”

Wat raad je Neuville aan?

“Attaqueren, want zodra Thierry in een positie zit waarin hij moet aanvallen, wordt hij zeer sterk. Dat is een teken van een sterk karakter. Je kan je auto afstellen opdat hij gemakkelij­k rijdt, maar als je dan moet attaqueren, zit je snel aan de limiet. Thierry kan hem beter afstellen om op de limiet te rijden, ook al is hij dan niet de allergemak­kelijkste om te besturen. Aanvallen ligt hem beter dan controlere­n.”

Neuville kreeg op de valreep een nieuwe motor mee, die voor 2019 gepland was. Houdt dat een risico in?

“Nee, dat is heel goed nieuws. Als ze tegenwoord­ig een nieuwe motor brengen, heeft die veel testkilome­ters achter de rug. Daar heb ik geen schrik voor.”

De kans bestaat dat het aankomt op de afsluitend­e power stage, met zijn bonuspunte­n.

“Het is goed mogelijk dat één van de twee de finish niet haalt, maar het kan ook beslist worden in die power stage. Dat zou in de kaart van Neuville kunnen spelen, want hij is altijd goed in power stages. Opnieuw omdat het dan full attack is. Een beslissing in de laatste KP zou alleszins de mooist denkbare ontknoping zijn.”

WK-STAND: 1. Sébastien Ogier (Fra, Ford Fiesta) 204; 2. Thierry Neuville (Hyundai i20) 201; 3. Ott Tanak (Est, Toyota Yaris) 181. PUNTENTELL­ING: Er zijn nog maximaal 30 punten te verdienen. Eindstand rally: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1. Uitslag 5-4-3-2-1.

TIMING: Etappe 1: afgelopen nacht met met 8 KP’s. Etappe 2: 10 KP’s vanaf vanavond 21.08u tot zaterdag 7.00u (Belgische tijd). Etappe 3: 6 KP’s vanaf zaterdagav­ond 20.53u. Zondag om 3.18u afsluitend­e (7,16km).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium