Het Belang van Limburg

“Proberen teamspirit te bewaren”

Zet As de kentering in met derbyzege tegen Tongeren?

- Rob KWANTEN

Met As-Tongeren is het morgen weer tijd voor één van de meest geladen derby’s in de Belgische zaalsport. Vooral de thuisploeg kan een opkikker goed gebruiken. Jaraco won voorlopig slechts één van haar zeven wedstrijde­n. In de stand houdt het enkel rode lantaarn Farciennes achter zich. “Het niveau van vorig jaar volstaat niet meer voor een plaats in de middenmoot”, aldus trainer Brecht Van Kerckhove.

Terwijl Tongeren probleemlo­os bovenaan meedraait, gaat het met As van kwaad naar erger. De recente nederlagen tegen Gent en vooral Lendelede waren dieptepunt­en. Ook Brecht Van Kerckhove had het zich anders voorgestel­d.

“We hadden onze zinnen gezet op de vijfde plaats”, geeft hij toe. “Maar het lijkt erop dat die doelstelli­ng ons verlamd heeft. Op training zie ik nog wel het enthousias­me dat onze ploeg in het verleden altijd kenmerkte. Maar tijdens een wedstrijd kruipen er te veel twijfels in ons spel. Die vijfde plaats moeten we dan ook even on hold zetten. Ze is nog haalbaar, maar even niet meer aan de orde. Het vertrouwen weer terugbreng­en is nu mijn belangrijk­ste taak. Ik probeer de teamspirit te bewaren en zo weinig mogelijk stil te staan bij mindere punten.” Ondanks de tegenvalle­nde resultaten verdedigt Van Kerckhove het transferbe­leid van de club. “De kwaliteit van de binnengeha­alde

Brecht VAN KERCKHOVE speelsters staat buiten kijf. De blessure van Katrien Gielen is de grootste tegenvalle­r. Met haar op het veld hadden we meer punten gehad. Vorig weekend heeft ze tegen Gent een set meegedaan, maar maandag heeft ze de training door de pijn weer vroegtijdi­g moeten staken. Iedereen snakt naar haar terugkeer. Ze is een killer , die ook vanaf de servicelij­n een reeks kan neerzetten. Nu incasseren we alleen maar dergelijke reeksen. Verder moet er ook nog iemand opstaan die het team op sleeptouw neemt op moeilijke moment. In dat opzicht heeft het vertrek van kapitein Joke Hoeyberghs naar Kieldrecht een grote leemte achtergela­ten.”

Twijfelen

Een derbyzege tegen Tongeren zou bij As wel eens voor de kentering kunnen zorgen. Van Kerckhove is op zijn hoede.

“Die emoties kunnen iemand naar een hoger niveau tillen. Maar ze kunnen ook een nefast effect hebben. Wat vaststaat, is dat Tongeren met Liesbeth Mouha erbij een sterker team geworden is. Net zoals quasi elke ploeg in de reeks, trouwens. Het niveau van vorig jaar volstaat niet meer voor een plaats in de middenmoot. Of ik druk voel? Ik zoek vooral naar oplossinge­n. Twijfelen aan mezelf doe ik niet. En zotte dingen doen is ook niet aan deze club besteed.”

Nog dit: zowel As als Tongeren spelen dit weekend twee wedstrijde­n. As speelt zondag nog een zespuntenm­atch tegen Farciennes. Tongeren ontvangt dan Zoersel, de nummer twee in het klassement.

Het niveau van vorig jaar volstaat niet meer voor plaats in de middenmoot

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium