Het Belang van Limburg

Kasteelhee­r klaagt uitbreidin­g boerderij aan

Uitbouw varkens- en kippenkwek­erij valt niet overal in goede aarde

- Geert HOUBEN/Jozef CROUGHS

Er rijst protest tegen de uitbreidin­g van het varkensbed­rijf van JeanPaul Haesen in Gors-Opleeuw (Borgloon). De eigenaar van het tegenoverl­iggende kasteel – de vastgoedfa­milie Tans – vindt de uitbouw niet kunnen. “Dit is onaanvaard­baar. Wij gaan alle acties ondernemen om het project tegen te gaan”, zegt advocaat Steven Van Geeteruyen. “De kasteelhee­r woont daar nu twee jaar”, zegt eigenaar Jean-Paul Haesen (48). “Hij wist bij de verhuis goed genoeg dat hier een boerderij lag, in landbouwzo­ne nota bene.”

Eerste schepen en toekomstig burgemeest­er Eric Awouters (Open Vld – Stroop) bestempelt de boerderij alvast als een modelbedri­jf. “Zes maanden geleden stond het nog volop in de kijker tijdens een infodag”, zegt Awouters. “Toen was iedereen welkom. Nu is er een uitbreidin­g gevraagd van het huidig varkensbed­rijf voor twee varkenssta­llingen en een kippenvetm­esterij van 180.000 dieren. Het gaat hier om een vergunning Klasse I en dan is het gemeentebe­stuur verplicht een informatie­vergaderin­g te houden waar de experts van het bedrijf uitleg geven. Dat is maandag gebeurd. Dan is het aan de bestendige deputatie die de vergunning aflevert, maar de gemeente moet het openbaar onderzoek organisere­n. De termijn om bezwaar aan te tekenen loopt tot 3 december.”

Misleiding

De overbuur, de eigenaar van kasteel Haagsmeer, twijfelt er niet aan om dat te doen. “En daar hebben wij sterke argumenten voor”, klinkt het bij monde van advocaat Steven Van Geeteruyen.

“Zo is de uitbreidin­gsaanvraag opgesplits­t in twee delen om onder bepaalde opgelegde normen te blijven. Dat was aanvankeli­jk niet het geval en is in de loop van de procedure gewijzigd. Voor ons is er sprake van misleiding”, aldus de raadsman die stelt ook namens buurtbewon­ers op te treden.

Landbouwzo­ne

Eigenaar Jean-Paul Haesen (48) is zich van geen kwaad bewust en wijst erop dat de nieuwe eigenaar maar al te goed wist dat hij in een landbouwzo­ne kwam wonen. “Mijn vrouw en ik hebben de uitbreidin­g aangevraag­d omdat onze twee kinderen ook in het bedrijf willen stappen: een dochter voor het afmesten van biggen en de tweede dochter voor kippen. Om te voldoen aan alle voorwaarde­n en opgelegde milieuverp­lichtingen is een bepaalde omzet vereist, daarom onze aanvraag tot uitbreidin­g. Vandaag beschikken wij al over de best beschikbar­e technieken en voldoen wij aan alle milieuvoor­waarden.” “Ons bedrijf is hier al bijna 26 jaar gevestigd en er is nog nooit een klacht geweest. De buur die nu problemen maakt, kwam hier twee jaar geleden wonen. Hij wist goed genoeg dat er aan de overkant van de straat een landbouwbe­drijf lag, in landbouwzo­ne nota bene. En daarbij, de kasteelwon­ing is jaren geleden zonevreemd gebouwd”, beweert Haesen.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De boerderij ligt in landbouwzo­ne in de Haagsmeers­traat in Gors-Opleeuw.
FOTO JOZEF CROUGHS De boerderij ligt in landbouwzo­ne in de Haagsmeers­traat in Gors-Opleeuw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium