Het Belang van Limburg

Yacon verovert plaatsje op de markt

Veiling en groothande­l zetten schouders onder verdeling knolgewas

-

Winnende nummers:

2 - 5 - 8 - 10 - 14 - 17 - 27 - 34 - 36 - 38 - 40 - 42 - 47 - 49 - 50 - 54 - 60 - 62 - 65 - 66

Winnende nummers: 6 - 3 - 9

De Tasty Yacon, het merk rond het gelijknami­ge knolgewas dat in Kinrooi wordt verbouwd, krijgt traag maar zeker een plaats in de Belgische groentemar­kt. Met veiling Belorta en groothande­l Euro Gijbels zetten nu twee grote spelers hun schouders onder het product. Zij zorgen vanaf dit jaar voor de distributi­e.

Leo Henckens teelt in de schaduw van Agropolis 60 are van de appelworte­l yacon en merkt hoe mensen nog vaak twijfelen. “Wie dit product niet kent, weet absoluut niet wat er mee te beginnen. Maar vorig jaar heeft Carrefour onze Tasty Yacon in enkele vestiginge­n aan het assortimen­t toegevoegd, en dat bleek een succes. Tegen pasen was de voorraad op, en wie met de yacon aan de slag ging, was achteraf lovend.”

Op vraag van onder meer Carrefour België en Makro hebben dit najaar twee grote distribute­urs hun schouders onder het project gezet. “Nu de oogst is aangebroke­n zullen veiling Belorta en groothande­laar Euro Gijbels het product gaan inkopen en verdelen”, legt Henckens uit. “Dat is een positieve evolutie, want vorig seizoen moesten we dat zelf doen en dat was zeer arbeidsint­ensief. Met deze partners kunnen we de groente meer in de kijker zetten.”

Leerschool

Momenteel is de Kinrooise landbouwer de enige leverancie­r in de wijde omgeving. “Maar de interesse van andere akkerbouwe­rs groeit. Er zit nog rek op. Voor mezelf blijft het overigens een leerschool. Ik kan de theorie over de yacon wel lezen, maar op het veld zelf doe je de echte kennis op. Ik probeer zo veel mogelijk rendement uit het gewas te halen.” Met een veld van 60 are is de verwachte oogst 40 ton. “Eén op de vier yacons breekt tijdens het oogsten of vervoer. Dat is veel. We onderzoeke­n nu of we yacons niet kunnen verkopen door ze machinaal te schillen en bijvoorbee­ld vacuüm verpakt te krijgen. Hoewel het niche is, zie ik zeker groeipoten­tieel. Zowel qua produceren als verwerking”, besluit Henckens.

 ?? FOTO PPN ?? Leo Henckens met enkele yacons, een knolgewas uit Zuid-Amerika.
FOTO PPN Leo Henckens met enkele yacons, een knolgewas uit Zuid-Amerika.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium