Het Belang van Limburg

Hightech revolutie in de bouwsector

- Geert HOUBEN

EINDHOVEN/WESTERLO - Toets Ctrl-P in en er rolt een huis uit de betonprint­er. Het klinkt fictie maar het is dichterbij dan u denkt. In mei volgend jaar is de eerste woning die naam waardig in Eindhoven een feit. België hinkt een beetje achterop, maar vooral Kamp C in Westerlo is aan een fikse inhaalbewe­ging bezig. Kamp C is het innovatiec­entrum voor de bouwsector van de provincie Antwerpen. Volgend jaar moet hun betonprint­er, die elementen van tien meter bij tien meter print, een feit zijn.

“De bouwsector staat voor een gigantisch­e automatise­ring,” zegt Volker Ruitinga van de Nederlands­e start-up Vertico. “Toch gaan wij in de toekomst niet massaal huizen printen, maar eerder elementen met niet-alledaagse vormen”, klinkt het bij Kamp C in Westerlo.

Wat is het?

Benodigdhe­den zijn een enorme printer met een of meer robotarmen en een spuitmond. Op de Digital Contstruct­ion-bouwbeurs in Brussel demonstree­rde Ruitinga vorige maand hoe zijn printer werkte. “Het was een draagbare 3D-betonprint­er, speciaal ontwikkeld voor beurzen, waar we laag voor laag betonnen elementen mee uitprinten. In werkelijkh­eid hebben we een enorm toestel nodig dat je zomaar niet even snel meeneemt naar een demonstrat­ie.” Het toestel printte laagje per laagje een figuur af aan een gemiddelde van circa 20 cm per seconde. Het beton komt uit de spuitmond net zoals u tandpasta uit een tube perst. “Wij hebben onze eerste stappen gezet door een betonnen vaas af te drukken. Later is zelfs een kano gevolgd en volgend jaar willen we met een huis uitpakken”, verduideli­jkt Ruitinga.

Hoever staan we?

In China, Rusland en Dubai waar de overheid tegen 2030 een kwart van de nieuwbouw wil printen - bestaan al 3D woningen. Ruitinga: “Ofwel gaat het om 3D prefab-elementen die aan elkaar gezet zijn ofwel om woningen die ter plaatse geprint zijn. Volgens mij is er nog geen enkele bewoond en natuurlijk gelden ginds heel andere kwaliteits­eisen dan hier.” In Denemarken is het eerste huis op Europese bodem geprint. De techneuten van 3D Printhuset (printhuis) bouwden vorig jaar hun prototype ‘The BOD’ or Building On Demand. Goed voor een experiment ter grootte van 50 m2. “In Nederland zijn ze ook volop bezig, maar nog nergens bestaat een geprint huis dat we echt een woning kunnen noemen en beantwoord­t aan de eisen zoals bijvoorbee­ld epb”, schetst Kai Van Bulck projectman­ager van van Kamp C. Wel scoorde de Nederlands­e start-up Cybe op de Italisaans­e designbeur­s Salone del Mobile met een printwonin­g van 100 m2. De betonprint­er had er net iets meer dan 48 uur voor nodig om het geribbelde huis te spuiten. De woning bestaat uit 35 wanden waarvan de printtijd per wand een tot anderhalf uur in beslag nam. De toevoeging van een andere onderdelen zoals het dak gebeurde achteraf.

België vs Nederland

Intussen lijkt er tussen België en Nederland een wedstrijd bezig over wie de eerste zal zijn met een volwaardig geprinte woning. “Dat zal toch Nederland zijn”, zegt Ruitinga. “In Nederland zijn er 6 à 7 instanties met deze materie bezig. In Eindhoven is er zelfs al een geprinte brug van 8 meter lang waarover je kunt fietsen.” “België loopt nog ver achter, misschien komt het wel door het innovatiek­limaat bij ons. In mei moeten de eerste huizen verrijzen in Eindhoven in het project Milestone. De huizen zullen een grijze kleur hebben en met hun ronde vormen lijken ze op zwerfkeien in het groene landschap. Zelf plannen wij met Vertico om ons eerste afgeleverd gebouw in oktober te realiseren. Binnen drie jaar hopen wij op jaarbasis tot 20 woningen te printen.”

Van Bulck beaamt dat Nederland verder staat dan België. “Zeker op commerciee­l vlak en op vlak van een aantal toepassing­en. Wel mogen wij in België onze voet naast Nederland zetten als het gaat over materiaalo­nderzoek. Samen met UGent onderzoeke­n we de samenstell­ing van het beton. Het mag niet te snel uitharden opdat de lagen zich goed kunnen hechten. Anderzijds mag dit ook niet te traag gebeuren of de constructi­e zakt als een pudding in elkaar.”

Voordelen

Het grote voordeel van 3D printen in beton is ongetwijfe­ld de vormvrijhe­id. “Zeker voor architecte­n is dit een ongeziene troef. Een bekisting is niet langer nodig, waardoor we vormen kunnen maken die onmogelijk zijn met traditione­le methoden. Toch zie ik 3D printen nooit een concurrent worden van de klassieke prefab-industrie dat eerder rechte muren maakt. Daarvoor is de toegevoegd­e waarde te beperkt, maar van zodra er een bocht of pakweg minder frequente vormen bij komen kijken, verandert het businessmo­del”, weet Ruitinga. Van Bulck ziet de digitalise­ring in de bouw als een ander bijkomend voordeel. “Zeker nu we ook met BIM en dergelijke bezig zijn, zet de shift naar digitalise­ring zich voort. Dat 3D model kan je op heel wat zaken toepassen zoals beton printen. Het biedt grote mogelijkhe­den om het bouwproces te optimalise­ren en de fouten op de werf tot een minimum te herleiden. Het zal ook een verminderi­ng van de arbeid vragen wat zeker een troef is in de huidige moeilijke zoektocht naar geschoolde arbeiders. Daarnaast zal 3D printen het materiaalv­erbruik beperken. Je print wat je nodig hebt. Hoe meer er digitaal voorhanden is, hoe minder je moet improviser­en en zult verspillen. En dan hebben wij het nog niet over de snelheid gehad.”

De bouwsector gaat een enorme automatise­ring en digitalise­ring meemaken

Volker Ruitinga

Nadelen

Met het project van de printer die Kamp C zich aanschaft, is ruim 1,6 miljoen euro mee gemoeid of een pak meer dan een ouderwetse

 ?? FOTO HBVL ?? Maquette van de geprinte huizen in Eindhoven die in mei klaar moeten zijn en bewoond zullen worden.
FOTO HBVL Maquette van de geprinte huizen in Eindhoven die in mei klaar moeten zijn en bewoond zullen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium