Het Belang van Limburg

“Luka houdt ons jong”

Ja, heeft weer een nieuwe zangeres, en ja, ze is piepjong. Zo, dat is uit de weg. Nu kan het weer over muziek gaan. Met de frisse sound van tiende album ‘Looking for Stars’ lijken Alex Callier (45), Raymond Geerts (58) en Luka Cruysbergh­s (17) vertrokken

- Dennis VAN GOETHEM

Hooverphon­ic ogen van Callier en Geerts verraden een korte nacht. Enkele uren voor ze in de lounge van een Brussels hotel plaatsname­n, stonden ze nog met een klapband op de snelweg tussen Leffinge en hometown Sint-Niklaas na een try-out. Calliers spraakwate­rval stroomt er niet minder om. De Hooverphon­ic-bezieler trekt het ene verhaal na het andere uit de oude doos.

Luka Cruysbergh­s, zijn ‘Voice van Vlaanderen’-pupil, laat het gebeuren en slaat haar mentor geamuseerd gade. “Soms lijkt het wel alsof Luka op stap is met nonkel Alex en nonkel Mon”, zegt Callier. “Maar ons gezever moet ze erbij nemen. Ze is nu deel van de familie.” De repliek volgt snel. “Goh, het voelt eerder alsof ik een tweede papa en derde opa heb.” Geerts: “En wie is hier de opa, dan?”

Een wilde gok: ‘Looking for Stars’ is geen lukrake titel.

Callier: “Gezocht en gevonden: ze zit hier voor je. (wijst naar Cruysbergh­s) We hebben afgelopen jaren met veel verschille­nde stemmen gewerkt, dus Hooverphon­ic en heruitvind­ing zijn synoniemen geworden. Maar deze plaat moest absoluut de introducti­e van onze groep mét Luka worden. Daarom staat ze ook zo prominent op de hoes. Dit is Hooverphon­ic zoals het vandaag hoort te klinken.”

Het moet deugd doen dat het nu over de plaat kan gaan, niet meer over Luka’s leeftijd.

Cruysbergh­s: (diepe zucht) “Zeg dat wel. Sommigen blijven daar over bezig. Nu de nieuwe nummers er zijn, heb ik eindelijk iets van mezelf. Iets dat ik zelf heb helpen vormgeven. En vooral iets dat niet vergeleken kan worden met de voDe rige zangeresse­n. Da’s een opluchting.”

Callier: “De zangeres bepaalt voor een groot deel de werking van Hooverphon­ic. Geike (Arnaert, nvdr.) was heel mysterieus, dus destijds nam ik altijd het woord. Noémie (Wolfs, nvdr.) was dan weer heel theatraal, dus werden onze shows dat ook. Bij Luka geldt eerder: what you see, is what you get. En zo klinkt het album ook, vind ik. Je hoort nieuwe sounds, maar ook de invloed van onze beginjaren.” (lacht)

Cruysbergh­s: “Ik vind dat de plaat vooral jonger klinkt. Leuk voor mij, natuurlijk. Want laten we er niet flauw over doen, ik bén jong. Maar precies daardoor voel ik me zo comfortabe­l bij deze nummers.”

Alex, zie jij Luka nog steeds als je leerling uit ‘The Voice’?

Callier: “Neen. We zijn een groep, Luka heeft evenveel inspraak. Maar ik moet nog leren niet te bezorgd te zijn om haar. Ik ben van nature heel beschermen­d, maar als je iemand op een podium dropt, moet je durven loslaten.” Cruysbergh­s: “Ik vind die bezorgdhei­d net goed. Soms overschat ik mezelf nog, denk ik te vroeg dat ik alles al kan. Alex en Raymond wijzen me op dingen die ik zelf nog niet zie.”

Callier: “We leren van elkaar. Luka’s jeugdighei­d houdt ook ons jong. Kijk naar vorige nacht, toen we na die klapband een boombox bovenhaald­en en een feestje bouwden op de pechstrook. Maar ouder zijn heeft ook z’n voordelen. Ik ben minder cru dan vroeger. Ik kan nog steeds streng zijn, maar durf nu meer toegeven.”

En jouw les tot dusver, Luka?

Cruysbergh­s: “Dat het meer werk is dan ik dacht. Zeker omdat ik nog op school zit. Maar ik besef vooral hoe geweldig het allemaal is. Chique hotelkamer­s, shows in het buitenland, straks de Lotto Arena. Wie kan dat zeggen op mijn leeftijd? Later wil ik misschien nog meer meeschrijv­en aan de nummers. Maar da’s nog niet aan de orde.”

Callier: “Simpelweg goed zingen wordt vandaag ondergewaa­rdeerd, vind ik. Er ligt geen druk op Luka om zelf songs te schrijven. Maar soms zit ze naast me aan de piano, en dat klinkt veelbelove­nd. Stel dat ze ooit een soloplaat wil maken, dan zullen we haar daar volledig in steunen. Het is een misvatting dat wij onze zangeresse­n geen vrijheid gunnen. Integendee­l. Maar het moet anders zijn dan wat wij doen. Een halve doorslag van Hooverphon­ic, daar wacht niemand op. Dan kom je beter met ons meeschrijv­en. Met Luka zal dat een meerwaarde zijn, daar ben ik zeker van.”

 ?? FOTO CARL ROTTIERS ??
FOTO CARL ROTTIERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium