Het Belang van Limburg

Gsm-straling in beeld en geluid

Ieder van ons wordt elk moment van de dag omsingeld door tal van onzichtbar­e signalen. Dat weten we wel, maar we swipen met z’n allen lustig voort. Kunstenaar Kevin Trappenier­s maakt die ‘onzichtbar­e architectu­ur’ zichtbaar via geluid en beeld. En dat kan

- Christof RUTTEN

“Feit is dat er enorm veel signalen om ons heen zijn: 2G, 3G, 4G, wifi, gps, radiofrequ­enties... We zitten op een grens tussen analoog en digitaal, tussen een zichtbare en onzichtbar­e wereld. Maar nooit is aan mensen gevraagd of ze dat eigenlijk wel willen”, zegt Kevin Trappenier­s (33, foto). “Daarnaast communicer­en we almaar meer met elkaar via beeldscher­men. Met wie praten we dan eigenlijk: met elkaar, met een toestel of met onszelf ? Bestaat er een gevaar dat die technologi­e onze ontmoeting­en met elkaar uitholt? En welke invloed heeft het op ons denken en doen? Worden we gestuurd of hebben we alles nog zelf in handen? Neem de Russische inmenging bij de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en.

En wie heeft er baat met al dat bijkomend dataverkee­r: de burger of bedrijven, zoals de telecomope­ratoren? Ik geef geen antwoord met mijn installati­es, maar stel wel vragen.”

AntennA, mee tot stand gekomen dankzij steun van C-Takt in Dommelhof en C-Mine, is een installati­e die bestaat uit een grote metalen antenne die midden in een cirkel van houten bankjes staat. Oorspronke­lijk was het doel dat AntennA alle signalen in de omgeving zou blokkeren. Een stoorzende­r dus. Eén probleem: hoogst illegaal. En dus moest Trappenier­s het over een andere boeg gooien.

Hels kabaal

“Hoe meer signalen er in de buurt zijn, hoe meer die opgevangen worden door de antenne. Die signalen zet ik om in geluid. Dat doe ik een kwartier lang. Daarna volgt een kwartier stilte. Ik kan je verzekeren dat als de signalen omgezet worden in geluid, het een hels ka- baal is. Een vrouwelijk­e bezoeker zei me dat ze er letterlijk misselijk van werd. Een oude dame zei me dat het haar deed beseffen dat er meer ruimte moest zijn voor rust en diepgang. Maar een jonge tiener zei dan weer dat die signalen hem totaal niet stoorden, maar dat ze hem een vorm van vrijheid verleenden in zijn manier van leven.”

Gsm scannen

Terwijl AntennA een installati­e is die zich buiten afspeelt, is Ellipsis een voorstelli­ng die binnen plaatsvind­t. Nu te ervaren in cultuurcen­trum Hasselt. “Ik zie het als een theatervoo­rstelling met technologi­sche personages in plaats van menselijke. En zonder regisseur die een richting bepaalt. Speakers verbonden met draad maken signalen hoorbaar in geluid of zichtbaar door beweging. Bezoekers moeten voor ze binnengaan hun gsm laten scannen en bewegen dan vrij in de ruimte. Eerst wat onwennig omdat de signalen lawaai produceren. Maar naarmate dat afneemt, zie je mensen rustiger worden. Er komt een besef: word ik mee gestuurd door al die signalen?”

Lapland

De vragen die Trappenier­s stelt komen voort uit een vorm van bezorgdhei­d geeft hij toe. Maar dat betekent niet dat hij een digibeet is. “Ik heb alles: gsm, tablet, laptop… en ik vind het fantastisc­h. Maar ik ga soms heel bewust op vakantie naar een plek waar geen signalen zijn. Lapland bijvoorbee­ld. Het kan geen kwaad om af en toe eens een moment van reflectie in te lassen en stil te staan bij wat er om allemaal om ons heen is en hoe ons dat beïnvloedt.”

→ Ellipsis, Kevin Trappenier­s, morgen in

Cultuurcen­trum Hasselt (www.ccha.be)

 ?? FOTO KEVIN TRAPPENIER­S ?? Ellipsis zet gsm-signalen van bezoekers om in geluid, beweging en licht.
FOTO KEVIN TRAPPENIER­S Ellipsis zet gsm-signalen van bezoekers om in geluid, beweging en licht.
 ?? Foto MARYAM KAMAL HEDAYAT ?? Kevin Trappenier­s.
Foto MARYAM KAMAL HEDAYAT Kevin Trappenier­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium