Het Belang van Limburg

Met pijn in het hart op zeehondenj­acht

Tom Waes (50) is voor het vierde seizoen van ‘Reizen Waes’ op zeehondenj­acht gegaan. Dat is opmerkelij­k, want de tv-maker is al jaren ambassadeu­r van een organisati­e die een verbeten strijd levert tegen die jacht.

- Tom DE LEUR

Op 16 december gaat op Eén het vierde seizoen van start van ‘Reizen Waes’, het populaire reisprogra­mma van Tom Waes. Het wordt een ‘Reizen Waes Europa’, waarin de tvmaker naar Noord-Ierland, Spanje, Polen, Isle of Man, IJsland, Azerbeidja­n en Oekraïne gaat. En hij bezoekt ook Groenland, waar Inuit wonen, ook wel gekend als Eskimo’s. Waes ging samen met hen op zeehondenj­acht, en moest toekijken hoe een Inuit vanop een paar honderden meters twee zeehonden met twee kogels doodschoot.

Voor Tom Waes was het ongetwijfe­ld slikken tijdens de jachtparti­j: hij is al jaren ambassadeu­r van Sea Shepherd, een internatio­nale nonprofito­rganisatie die het leven in zee wil beschermen. Sea Shepherd is fel gekant tegen de jacht op zeehonden en de handel in afgeleide producten, zoals vlees en bont. Waes werpt dat ook op tegenover de mannen met wie hij op jacht ging. “Als ambassadeu­r van Sea Shepherd zou ik tégen die zeehondenj­acht moeten zijn”, zegt Waes in Psychologi­es, een blad dat tweemaande­lijks verschijnt. Hij nam dan ook niet zelf het initiatief om zo’n jachtparti­j te volgen. De Inuit waren er zelf op uit getrokken om twee zeehonden te schieten. “Maar daar besef je dat die mensen geen andere keuze hebben. Er ís niets anders. De grond is bevroren, ze kunnen niets kweken, ze kunnen alleen leven van de visvangst en de zeehondenj­acht. Natuurlijk was het hard om te zien, maar dit is geen commerciël­e zeehondenj­acht. Dit is een kwestie van overleven”.

Ruzie met gids

Voor bestemming Oekraïne trekt Tom Waes een dubbelafle­vering uit. Een gewone aflevering van ‘Reizen Waes Europa’ neemt normaal tien opnamedage­n in beslag, in Oekraïne verbleef Waes drie weken. De tv-maker at er groenten uit de moestuin van een 86-jarige dame die een jaar na de kernramp in Tsjernobyl, in 1986, opnieuw in haar huis was gaan wonen.

Waes kreeg er ook ruzie met zijn gids, die de verhalen van een aantal getuigen niet uit het Russisch wou vertalen. De man zei dat Waes die mensen niet moest interviewe­n. In Psychologi­es vertelt Waes dat hij zich daar niet bij neerlegde: “Ik antwoordde dat we daar wel zelf over zouden beslissen en dat hij geen moeite moest doen om verkeerd te vertalen, want dat we hun verhaal thuis konden ondertitel­en. Toen was het hek van de dam. Die ruzie gaan we ook uitzenden. Je moet gewoon eerlijk zijn, punt.”

 ?? Foto VRT- BERT CEULEMANS ?? Tom Waes gaat met Groenlands­e Inuit op zeehondenj­acht.
Foto VRT- BERT CEULEMANS Tom Waes gaat met Groenlands­e Inuit op zeehondenj­acht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium