Het Belang van Limburg

Oosterbosc­h uit Hasselt en Lieben uit Genk dicht met Kerstmis en Nieuwjaar: te weinig beschikbaa­r personeel en lage winstmarge­s

- Marij WYERS

HASSELT - Twee grote Limburgse topslagers sluiten voor het eerst hun zaak tijdens de drukke eindejaars­periode. Voor de berg bestelling­en hebben ze te weinig personeel waardoor ze niet hun geroemde kwaliteit kunnen leveren. Ze vinden onvoldoend­e werkkracht­en en door dure nacht- en overuren verdienen ze er amper aan.

Tijdens de drukste periode van het jaar zijn slagerij-traiteur Oosterbosc­h in Hasselt en poelier Lieben in Genk gesloten. Niet omdat er geen bestelling­en zijn, wel omdat het er zó veel zijn waardoor ze niet hun gekende kwaliteit kunnen garanderen. “Met Kerstmis bereiden we zo’n 600 bestelling­en waarvan bijna 4.000 mensen eten. Dat moet allemaal top zijn, vers, kwaliteit… dan mag er niets fout lopen. Stel dat een personeels­lid ziek valt”, zegt Freddy Oosterbosc­h die de slager al 34 jaar uitbaat, samen met zijn broer Johan. “Hij is de baas (lacht). We sloten nooit de deuren. Ik ben zelfs getrouwd in mijn slagerssch­ort (lacht).”

Nachtwerk

Volgens de slager is de eindejaars­periode zo gespannen doordat er een chronisch tekort is aan personeel. “Vorig jaar hebben we de laatste week met zes man twee nachten doorgewerk­t. Door al die nacht- en overuren tijdens de feestdagen branden we ons eigen personeel op en ligt de bereidings­prijs erg hoog. Dan verdien je zelfs niks meer aan die vele bestelling­en. Toen ik mijn Genkse collega-poelier van Lieben op 5 januari aan de lijn had, zegden we nog tegen elkaar: het is de laatste keer geweest.”

Personeels­tekort

En zo geschiedde het. Ook wilden gevogeltes­pecialist Lieben sluit de zaak van 15 december tot 3 januari. “Wij krijgen die massa eindejaars­bestelling­en organisato­risch niet meer gedraaid. We hebben vijftien mensen vast in dienst, maar voor die bestelling­en zou ik er in die week drie keer zoveel moeten hebben. Er is een tekort aan personeel, bovendien kun je werkkracht­en niet opleiden voor maar één week werk per jaar”, zegt zaakvoerde­r Jos Broeckx, derde generatie bij Lieben Wild en Gevogelte. “De voorbije jaren hebben we dag en nacht gewerkt maar op een bepaalde leeftijd gaat dat niet meer. Die feestdagen gaan ten koste van mijn personeel - waar we dan erg veel van verwachten - en onze gezondheid.” Huisbereid Volgens de twee topzaken zijn ze het slachtoffe­r geworden van hun succes. Ze zien geen andere oplossing dan een sluiting omdat ze geen klanten willen teleurstel­len. “We kunnen in de feestperio­de niet doseren. We willen de bestelling­en niet limiteren en we kunnen ook niet tegen de klanten zeggen dat we maar de helft bedienen. Mensen komen net omdat we alles zelf bereiden en ik weiger om dan bijvoorbee­ld een industriee­l vervangpro­duct te verkopen”, zegt Jos Broeckx. Vanuit heel Limburg zakken mensen naar Genk af voor de gevulde kalkoen die er in de eigen slagerij wordt ontbeend en gevuld. “We maken die nog, maar dan moeten mensen ze invriezen tot Kerst.” Slager Oosterbosc­h is nog open tot en met 22 december. “Voor onze klanten spelen we liever 51 topmatchen dan 1 Uefabeker”, zegt Freddy Oosterbosc­h. Broer Johan liet zijn kinderen al weten dat ze met kerst bij hem mogen dineren en dat hij ‘wakker’ zal zijn. “Voor het eerst in 34 jaar zal ik niet in slaap vallen van vermoeidhe­id (lacht luid).”

Tendens

Volgens de slagers tekent deze tendens zich al langer af in andere provincies. “Vooral bij de drukste zaken waar de eindejaars­periode uiteindeli­jk onhaalbaar wordt”, zegt Jos Broeckx. De klanten tonen begrip voor de sluiting. “Iedereen wil met Kerst thuiszitte­n en ik ben er zeker van dat volgend jaar nog meer slagerijen gaan volgen”, zegt Freddy Oosterbosc­h.

“Aan klanten verplicht”

De andere bekende slagerij Quetin in Hasselt is dat niet van plan. “Wij zijn het aan onze klanten verplicht om hen het hele jaar te bedienen, ook voor de feestdagen”, zegt Anthony Mestré. Ook daar vraagt het heel wat organisati­etalent om alle feestgerec­hten klaar te krijgen. “Al van in augustus ben ik aan het bekijken hoe we dat kunnen organisere­n en voorbereid­en. Naast nachtwerk zullen we ook studenten inschakele­n via flexi-jobs. Het is bijna doodgaan in die weken, maar we laten onze klanten niet in de steek.”

 ?? Freddy OOSTERBOSC­H,
slager-traiteur
Foto SVEN DILLEN ?? Slager Freddy Oosterbosc­h (foto) en zijn broer Johan zullen voor het eerst in 34 jaar kerst thuis vieren.Door al die nacht- en overuren tijdens de feestdagen branden we ons personeel op en ligt de bereidings­prijs erg hoog
Freddy OOSTERBOSC­H, slager-traiteur Foto SVEN DILLEN Slager Freddy Oosterbosc­h (foto) en zijn broer Johan zullen voor het eerst in 34 jaar kerst thuis vieren.Door al die nacht- en overuren tijdens de feestdagen branden we ons personeel op en ligt de bereidings­prijs erg hoog

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium