Het Belang van Limburg

Gespierde cheeta

- Door Indra Dewitte

Gespierde cheeta, dat is de totem die de jonge Jo Vandeurzen ooit kreeg bij zijn jeugdbeweg­ing. Probeer u daar maar iets bij voor te stellen. Een cheeta is een groot, krachtig roofdier en het snelste landdier ter wereld. Slank, flexibel en gespierd. De link met de populaire Genkse politicus ligt eerlijk gezegd niet meteen voor de hand. In tegenstell­ing tot zijn totem, is Vandeurzen ver verwijderd van een roofdier. En ook wat die andere typische kenmerken van de cheeta betreft, kan het verschil tussen mens en dier niet aantoonbaa­r groter zijn.

Vandeurzen is tijdens zijn politieke loopbaan vaak met dingen, figuren en voorwerpen vergeleken. Niet altijd even fraai, trouwens. Zo kreeg hij ooit het verwijt dat hij het charisma van een lavabo had, het imago van een nat kartonnen bekertje en dat het nummer Arme Joe helemaal op zijn lijf was geschreven. Dat is nu allemaal voorbij. De volgende dagen zal de CD&V-topper overstelpt worden met compliment­en, idolatrie en anekdotes die enkel verafgodin­g doen vermoeden. Zo gaat dat immers met toppolitic­i die met geheven hoofd zelf beslissen om uit de ring te stappen. Vrienden zijn begripvol, concurrent­en halen opgelucht adem. Dat zal nu niet anders zijn.

Voor de christende­mocratisch­e volksparti­j betekent het vertrek van Vandeurzen zonder meer een gigantisch verlies. Als stemmenkan­on tijdens de verkiezing­en, in visie tijdens de opmaak van regeringsp­lannen en in staatsmans­chap ten tijde van crisis. Hij maakt ondertusse­n deel uit van het meubilair van de partij en hoort bij de CD&V als mayonaise bij frieten. Jo Vandeurzen heeft altijd op een eigenzinni­ge manier aan politiek gedaan. Zichzelf of zijn wetsvoorst­ellen verkopen en in de krant krijgen, was meer een verplicht nummer dan een noodzaak. Meer dan eens gebeurde het dat journalist­en bijna per ongeluk op een van zijn verwezenli­jkingen stootten. Waarna het nog een huzarenstu­kje was om de minister zélf aan het woord te krijgen. Vandeurzen is geen marketeer. Hij werkt graag in de luwte, maakt deals en afspraken in de coulissen.

Door de jaren heen bouwde hij een solide reputatie op, bij vriend en vijand over de partijgren­zen heen, als dossierken­ner en integere bruggenbou­wer. Drie keer werd Vandeurzen in onze krant verkozen tot Machtigste Limburger. Hij heeft menig akkoord in de schaduw gesloten, ver van alle nieuwsgier­ige blikken. In Limburg deed hij dat onder meer als Mister SALK, met toenmalig sp.a-minister Ingrid Lieten. Dat gebrek aan straatvech­tersmental­iteit en goesting om de (sociale) media te bespelen, is misschien deels de reden waarom hij nu op een hoogtepunt wil stoppen. Hij heeft willens nillens lang genoeg in de spotlights gestaan. “Nu is het tijd voor iets anders”, zegt Vandeurzen in ons weekendint­erview. “Ik ga niet met pensioen, daarvoor ben ik nog te jong, maar 60 jaar is wel de leeftijd om nog een nieuwe switch te maken.” Vandeurzen is slim. Door vandaag zelf een stap opzij te zetten, geeft hij niet alleen kans aan de broodnodig­e verjonging van zijn partij. Hij houdt meteen het heft zelf in handen. Want hoe onvervangb­aar partijtopp­ers ook lijken, wie te lang blijft zitten, wordt uiteindeli­jk altijd een oude krokodil. Ook gespierde cheeta’s.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium