Het Belang van Limburg

“490 euro? Dan blijf ik maar Istvan”

-

DIEPENBEEK - “Ach, ik ga nu al 63 jaar officieel door het leven als Istvan. Ik zal dat nog wel even kunnen volhouden”, lacht Diepenbeke­naar Stefan Dezsö (63). De nieuwe wet had hem naar het gemeentehu­is geloodst om eindelijk zijn roepnaam wettelijk te maken. “Maar in Diepenbeek bleek het niet meer gratis. Er komt sowieso ook veel meer bij kijken dan je denkt.”

Istvan staat officieel op zijn identiteit­skaart, maar wijd en zijd kennen ze hem als Stefan. “Eigenlijk is het dezelfde naam maar dan in het Hongaars. Toen ik 16 maanden was, zijn mijn ouders uit Hongarije gevlucht”, beschrijft Stefan Dezsö, gepensione­erd personeels­chef bij Defensie. Opgegroeid is hij hier, met de Nederlands­e versie van zijn geboortena­am. “Alleen op officiële documenten staat altijd Istvan. Of als ik vrijwillig­erswerk ga doen, dan vullen ze mijn wettelijke naam in op het naamplaatj­e. Je ziet die mensen kijken, ze draaien hun tong bijna dubbel om het uit te spreken.”

Stefan/Istvan had er al vaker aan gedacht om zijn naam officieel te laten veranderen. “Maar via Justitie was dat omslachtig. Toen ik las dat het via de gemeente gratis kon, ben ik meteen naar het gemeentehu­is getrokken. Maar nu kost het 490 euro. En daar stopt het niet: je moet betalen voor een nieuwe identiteit­skaart, een nieuw rijbewijs, de verzekerin­g moet aangepast,... Ik ga het er maar bij laten. Mijn kinderen sakkeren trouwens vooral op onze achternaam: ze krijgen die umlaut er moeilijk bij getikt. Hun voornamen hebben we gemakkelij­k gehouden: Hilde en Filip (lacht).”

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Istvan Dezsö wilde graag officieel Stefan heten. “Maar er komt meer bij kijken dan je denkt.”
Foto SVEN DILLEN Istvan Dezsö wilde graag officieel Stefan heten. “Maar er komt meer bij kijken dan je denkt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium