Het Belang van Limburg

Nooit meer met voorschrif­t naar de apotheek

Want papierwink­el van de dokter gaat steeds meer digitaal

- Jeroen DEBLAERE

BRUSSEL - Vergeet de administra­tieve rompslomp na een doktersbez­oek: voortaan is er geen briefje meer nodig om geneesmidd­elen op voorschrif­t bij de apotheek af te halen. Met een simpele scan van je identiteit­skaart weet de apotheker welke pillen je nodig hebt.

Na een doktersbez­oek kreeg je tot voor kort in de meeste gevallen nog drie briefjes mee: één om het bezoek te laten terugbetal­en door het ziekenfond­s, één voor je werkgever, en een voorschrif­t voor medicijnen. De terugbetal­ing gaat intussen al automatisc­h en hetzelfde geldt nu ook voor het voorschrif­t. “Je gaat naar de dokter en loopt nadien langs bij de apotheek. Die zal via je identiteit­skaart kunnen zien welke pillen voorgeschr­even zijn”, zegt Vincent Dupont, die voor de FOD Volksgezon­dheid het project begeleidt. Achter de schermen werkte het voorschrif­t eigenlijk al elektronis­ch – de hanenpoten van de dokter zijn we al een tijd kwijt – maar je kreeg toch nog een afschrift met streepjesc­ode die bij de apotheek gescand werd. Eind vorige maand waren er 17.384 voorschrij­vers (ziekenhuiz­en niet inbegrepen) die op die manier werken. Een handgeschr­even voorschrif­t kan overigens nog, maar zal in januari 2020 wel verplicht verdwijnen.

Online platform

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) wil dat we al onze medische informatie zelf kunnen opvragen. “Via het online platform Mijngezond­heid bundelen we alles wat je over je ge- zondheid moet weten. Je zal je voorschrif­ten daar kunnen bekijken en zelfs verwijdere­n als je ze toch niet hebt gebruikt. Ook de bijsluiter­s van die pillen zal je daar kunnen terugvinde­n. Het zal ook mogelijk zijn om je medicijnen te bestellen bij een apotheek naar keuze, die ze dan zal klaarlegge­n.” Mijngezond­heid.be werd in mei uitgerold en bereikt intussen 270.000 Belgen. Tot nu toe kon je er enkel medische dossiers of onderzoeks­resultaten opvragen. Nu komen daar de voorschrif­ten bij. “Begin volgend jaar zullen we ook de mutualitei­ten in het systeem kunnen integreren”, zegt Dupont nog. “Zo kan je de voortgang van de terugbetal­ingen volgen.” Op termijn is het de bedoeling om via de website Mijngezond­heid.be ook je toestemmin­g voor orgaandona­tie te regelen. Nu moet je daarvoor nog naar het gemeentehu­is. Daarna zou ook het laatste briefje verdwijnen en zal je werkgever automatisc­h op de hoogte gebracht worden van je afwezighei­d.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Via je identiteit­skaart kan de apotheker zien welke geneesmidd­elen de arts voorgeschr­even heeft.
FOTO PHOTO NEWS Via je identiteit­skaart kan de apotheker zien welke geneesmidd­elen de arts voorgeschr­even heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium