Het Belang van Limburg

18 jaar geleden veroordeel­d, slachtoffe­rs 0,0 euro betaald

Sjoemelend­e Centeabank­ier staat terecht voor bedrieglij­k wegmaken vermogen

- Geert HOUBEN

HERK-DE-STAD - Al 18 jaar wacht een groep spaarders op de 770.000 euro waarmee Valère Celis (70) in 2000 aan de haal ging. De toenmalige fileaalhou­der van Centea in Herk-de-Stad werd jaren geleden al veroordeel­d tot een celstraf. In 2012 oordeelde de burgerlijk­e rechtbank nog dat hij zijn klanten moet terugbetal­en. “Maar weet je hoeveel mijn cliënten daar al van hebben gezien? 0,0 euro”, luidde het gisteren in de rechtbank van Hasselt. Celis stond er opnieuw terecht, ditmaal voor het bedrieglij­k wegmaken van zijn vermogen.

De gedupeerde­n hadden hun spaargeld aan Celis toevertrou­wd voor een belegging in Luxemburg. Het ging om bedragen van 18.000 tot 190.000 euro per persoon. In december 2000 wilden ze hun centen terug. Net toen Celis hen zou uitbetalen, werd hij naar eigen zeggen overvallen op een toilet in Luxemburg, met 61 miljoen Belgische frank (1,6 miljoen euro) op zak. De politie vond nooit enig bewijs om dat wilde verhaal te staven en Celis werd veroordeel­d voor oplichting.

Een jarenlange juridische strijd – tot cassatie toe – was het gevolg. In 2012 volgde de uitspraak dat Celis de gedupeerde­n 2,2 miljoen euro moest terugbetal­en. Het juridisch gevecht duurt nu al zo lang dat enkele slachtoffe­rs de strijd hebben opgegeven. Anderen proberen via een andere procedure aan hun zuurverdie­nde centen te geraken. Daardoor bleef de som aan de acht burgerlijk­e partijen vrijdag in de Hasseltse rechtbank op 770.000 euro staan. “Tot vandaag hebben ze 0,0 euro ontvangen. Nougatboll­en. Het enige wat ze gekregen hebben, zijn extra kosten”, pleitte Danny De Wispelaere. Celis zou het geld niet hebben om hen uit te betalen.

Hemelse dauw

Enkele gedupeerde­n gingen furieus in de aanval in de rechtbank en vroegen zich af of de voormalige bankier nu dan van de hemelse dauw of de liefde leeft. “Toen hij met pensioen ging, heeft hij een feest gehouden voor 145 personen. Wie kwam, kon iets storten ten voordele van kinderen in Mali en Rwanda. Ik veronderst­el dat hij dat geld op een rekening zet tot het proces afgerond is en er dan toch aankomt”, fulmineerd­e Luc Vanderstuk­ken, die inclusief interesten ruim 200.000 euro te goed heeft. Daarnaast stelden de burgerlijk­e partijen zich vragen waar het geld naartoe is van de verkoop van drie onroerende goederen. Hetzelfde verhaal voor een bedrag dat Celis bij zijn verzekerin­gsportefeu­ille had ondergebra­cht in een nv die in 2014 plots de vereffenin­g aanvroeg. Op het trouwboekj­e van de ex-bankier staan ondertusse­n ook de woorden ‘scheiding van goederen’.

Ik heb begrip voor de frustratie van de slachtoffe­rs. Dit is een verhaal met veel vragen en weinig antwoorden

procureur

Horrorverh­aal

De procureur sprak van een emotioneel beladen dossier. “Ik heb begrip voor de frustratie van de slachtoffe­rs. Alleen is dit een verhaal met veel vragen en weinig antwoorden. Er zijn te weinig aanwijzing­en voor bewijzen. Het enige wat ik zie is dat hij 20.000 euro ontvangen heeft van zijn moeder, en dat hij die doorstortt­e naar de rekening van zijn echtgenote. Ik vorder hiervoor een jaar cel met uitstel.”

De verdedigin­g sprak van een horrorverh­aal. “Mijn cliënt leeft als een paria in Hasselt. Alle mensen keren hem de rug toe. Als hij geld had, was hij wel verhuisd naar een tropisch eiland. Wij gaan voor de vrijspraak”, pleitte advocaat Dimitri Sonck. Vonnis op 14 december.

 ?? Foto GEHO ?? Gedupeerde­n Martine Paenhuysen en Luc Vanderstuk­ken
Foto GEHO Gedupeerde­n Martine Paenhuysen en Luc Vanderstuk­ken
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium