Het Belang van Limburg

Gascentral­e van Langerlo kan weer stroom leveren

Centrale in Genk springt bij op piekmoment­en

-

GENK - De elektricit­eitscentra­le van Langerlo zal vanaf volgende week weer stroom op het net zetten. Dat gebeurt op piekmoment­en wanneer er een stroomteko­rt dreigt. Engie Electrabel heeft de twee gasturbine­s van Langerlo weer bedrijfskl­aar gemaakt.

De gasturbine­s van Langerlo, aan het Albertkana­al in Genk, dateren 2000 en kunnen elk 44 megawatt elektricit­eit opwekken. Dat is in totaal genoeg voor het stroomverb­ruik van 200.000 gezinnen, maar de meeste elektricit­eit gaat uiteraard naar de bedrijven op het industriet­errein. Electrabel heeft een twintigtal exwerkneme­rs van de centrale ingeschake­ld om de gasturbine­s deze winter uit te baten. De turbines zijn een klein onderdeel van de grote kolencentr­ale die een capaciteit van 470 megawatt had. Het is duidelijk: Engie Electrabel draait elke steen om op zoek naar elektricit­eitscapaci­teit voor deze winter. De inschakeli­ng van Langerlo maakt daar deel van uit, net als de centrale van Vilvoorde (255 megawatt extra). In de Antwerpse haven heeft het zijn oog laten vallen op een kleine gesloten stoomen stroomcent­rale op het terrein van Monsanto. Langerlo en Monsanto zijn samen goed voor 130 megawatt extra capaciteit. “Het reactivere­n van Langerlo is wel niet de goedkoopst­e manier om elektricit­eit op te wekken”, zei Hellen Smeets, woordvoers­ter bij Engie Electrabel, daar eerder over. “Daarom zal de centrale alleen maar geactiveer­d worden wanneer dat echt nodig is.”

In het voorjaar van 2016 werd de centrale stilgelegd om ze om te bouwen op biomassa. Maar dat is niet gelukt, en begin dit jaar kreeg de West-Vlaamse projectont­wikkelaar Global Estate Group een sloopvergu­nning. Door het dreigende stroomteko­rt moeten die plannen nog even in de koelkast. De afbraakwer­ken moeten binnen de drie jaar achter de rug zijn, daarna komt er een nieuw bedrijvent­errein.

Het reactivere­n van Langerlo is niet de goedkoopst­e oplossing, daarom gebeurt het enkel als het echt nodig is Hellen SMEETS Engie Electrabel

 ??  ??
 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? De centrale op Genk-Zuid zal vanaf volgende week weer stroom op het net zetten.
Foto RAYMOND LEMMENS De centrale op Genk-Zuid zal vanaf volgende week weer stroom op het net zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium