Het Belang van Limburg

Demir verzoent zich met ACOD

Extra geld en personeel voor federale dienst handicap

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De federale dienst voor personen met een handicap, krijgt meer mensen en meer middelen. Daarmee moeten de wachttijde­n worden teruggedro­ngen. ACOD had in januari een stakingsaa­nzegging ingediend. Maar staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA) heeft nu een akkoord met de socialisti­sche vakbond. In elk geval goed voor een kus.

Vlak voor Demir staatssecr­etaris werd, bleek dat de dienst met grote problemen zat. Het nieuwe computersy­steem draaide vierkant, waardoor het personeel niet eens de tijd had om de telefoon op te nemen.

“We zijn toen weer overgescha­keld op het oude systeem, dat loopt nog tot 2020. Intussen zal een eigen dienst software voor ons schrijven”, zegt Demir. Door die computerpr­oblemen en een gebrek aan personeel, liepen de wachttijde­n hoog op. Begin dit jaar diende ACOD een stakingsaa­nzegging in. ACOD-secretaris Kurt Sissau had eerder al stakingen in de gevangenis­sen achter de kiezen, dus hij was wel een partner waar rekening mee moest worden gehouden. “Zijn klachten waren juist, dus was ik ook bereid om mijn verantwoor­delijkheid te nemen”, zegt Demir. “De politieke tegenstell­ingen vervagen als je bezig bent met personen met een handicap. We investeren nu 2,5 miljoen extra in personeel. Daarmee kunnen we 28 voltijdsen in dienst nemen en de 38 die we eerder al extra hadden aangeworve­n, kunnen blijven.”

Andere vakbonden afwezig

Dat Sissau naast Demir aan tafel zat en ze elkaar zelfs kusten, was een beetje een uitdagend beeld. Zeker ook al omdat er geen spoor was van andere vakbonden. “Die zijn telkens uitgenodig­d voor de onderhande­lingen, maar ze zijn niet gekomen”, zegt Demir. Sissau had voor de start van de persconfer­entie ook al telefoontj­es gekregen van zijn collega’s over zijn deal met N-VA. “Ze hadden schrik dat N-VA hier misbruik van zou maken”, lacht hij.

Daling

“Sinds juni is onze achterstan­d trouwens al gedaald”, zegt Demir. “Bij de parkeerkaa­rten is de achterstan­d met 26% gedaald, bij de uitkeringe­n met 31%.” Hoe lang je nu op een parkeerkaa­rt of een erkenning moet wachten, is onduidelij­k. “Dat varieert te sterk per regio.” Maar mensen zullen in elk geval nog moeten blijven wachten. “We hopen tegen eind 2019 weer de wettelijke termijnen te kunnen respectere­n.”

Open brief

Didier Coeurnelle, informatie­ambtenaar bij de FOD Sociale Zekerheid, schreef in juli een open brief over wat hij de meest onbereikba­re overheidsd­ienst in de wereld noemde. Het was al de tweede keer in een jaar tijd dat hij de problemen aanklaagde. Ook nu vreest hij dat de problemen zullen blijven aanslepen. “Als je in het Nederlands geholpen wil worden, moet je 10 keer bellen om één keer binnen te geraken”, zegt hij. “Voor de Franstalig­en is dat zelfs 100 keer, want daar is nog minder personeel. Het is ook een bewuste keuze om het telefoonnu­mmer op de website zo onzichtbaa­r mogelijk te maken. De dienst verkiest namelijk dat je je dossier elektronis­ch indient, maar dit gaat om zwakke mensen die dat vaak niet kunnen. Maar liefst 28% van de dossiers die zo worden ingediend, zijn niet volledig. Voor de mensen die persoonlij­k naar hier komen om hun dossier in orde te maken omdat het telefonere­n niet lukt, zijn er ook zeer weinig uren beschikbaa­r.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Staatssecr­etaris Zuhal Demir en ACOD-secretaris Kurt Sissau bezegelden hun akkoord met een kus.
FOTO PHOTO NEWS Staatssecr­etaris Zuhal Demir en ACOD-secretaris Kurt Sissau bezegelden hun akkoord met een kus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium