Het Belang van Limburg

N-VA niet van plan migratiepa­ct aan te nemen

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - N-VA blijft het been stijfhoude­n over het migratiepa­ct. “We zijn echt niet van plan om dit te aanvaarden”, klinkt het in N-VAkringen. Volgens vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) wordt er over dat pact veel “fake news” verkocht.

CD&V-vicepremie­r Kris Peeters blijft erbij dat België het VN-migratiepa­ct moet aannemen. “We willen ons niet in de groep van Hongarije of andere landen (Oostenrijk, Tsjechië, Bulgarije, Kroatië en mogelijk ook Polen red.) bevinden die hebben aangekondi­gd het VN-migratiepa­ct niet te zullen goedkeuren”, zei hij vrijdag voor de start van de ministerra­ad.

Volgens de minister van Werk doet er heel wat “fake news” de ronde over de inhoud van het VN-migratiepa­ct. Wat hij precies bedoelt met fake, vertelt Peeters er niet bij.

N-VA vreest versoepeli­ng

N-VA struikelt over zaken als gezinshere­niging. Ze vrezen dat door dit pact goed te keuren, de huidige regels worden versoepeld. Je moet nu een bepaald inkomen hebben en een huis alvorens je bijvoorbee­ld je partner uit Turkije laat overkomen. Jan Wouters, professor internatio­naal recht aan de KU Leuven, wees er al eerder op dat de tekst juridisch niet bindend is én dat elk land soeverein blijft en dus de eigen wetgeving van kracht blijft. Ander discussiep­unt gaat over het opsluiten van mensen. In het pact staat dat dit het allerlaats­te middel mag zijn, als alle andere manieren van uitwijzen mislukken. Die regel wordt nu trouwens ook al gehanteerd in België. In het pact staat ook geen verbod op het opsluiten van kinderen, maar wel dat dit in een internatio­nale context moet worden opgelost.

Regeringsc­risis

Vraag is hoe premier Michel hier uit zal geraken, want de beelden van september waarin hij aankondigt dat België het pact aanvaardt, zijn intussen zeer vaak getoond. Wat hem kan redden is dat ook andere landen - behalve dan Hongarije en Oostenrijk - het pact zouden afwijzen. In Nederland zijn ze de zaak nog aan het bekijken. In sommige landen denken ze eraan om een tekst toe te voegen, maar of dat ergens op slaat is onduidelij­k. Of het nu echt op een regeringsc­risis zal uitdraaien, is niet duidelijk. De sfeer in de regering is voorlopig nog goed, zeggen insiders. Feit is dat N-VA zich hier zeer duidelijk mee kan profileren en misschien zo ook het succes van het Vlaams Belang bij de laatste verkiezing­en een deuk kan geven.

 ?? FOTO BELGA ?? CD&V-vicepremie­r Kris Peeters blijft erbij dat België het VN-migratiepa­ct moet aannemen
FOTO BELGA CD&V-vicepremie­r Kris Peeters blijft erbij dat België het VN-migratiepa­ct moet aannemen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium