Het Belang van Limburg

Bouw zoekt robots

Nederlands­e bouwbedrij­ven zien moderne technologi­e als oplossing voor nijpend tekort aan vakbekwame arbeidskra­chten

- Gunter WILLEKENS

De Belgische bouwsector kampt met een groot tekort aan vakkundige arbeidskra­chten. Dertiendui­zend bouwvakker­s zouden meteen aan de slag kunnen gaan. Maar omdat die niet te vinden zijn, moedigen de koepels aan om metselrobo­tten op de werf los te laten.

Gelet op de lage instroom vanuit het onderwijs, wordt het grote tekort aan bouwvakker­s wellicht nooit meer bijgevuld. Althans niet met Vlaamse arbeidskra­chten. Nu al is de voertaal op veel werven Pools en Portugees, maar omdat ook vanuit die landen steeds minder arbeiders overkomen, moeten de bouwondern­emingen dringend op zoek naar alternatie­ven. NVB Bouw, de Nederlands­e koepel van bouwbedrij­ven, deed daarom bij zijn jaarcongre­s een oproep tot meer robotiseri­ng. “In Nederland verloren ruim 200.000 bouwvakker­s hun baan na de economisch­e crisis. Die keren niet terug. De bouw kampt met een imagoprobl­eem. We moeten dan ook anders gaan bouwen: meer voorgefabr­iceerd in de fabriek, meer met automatise­ring en robotiseri­ng”, zegt Piet Adema, voorzitter van NVB Bouw.

Slimmer bouwen

“Slimmer bouwen”, noemt Adema het. “Het werk wordt minder fysiek belastend én het gaat sneller. Een metselrobo­t kan een huis in twee dagen bouwen. Hij verzet duizend stenen per uur, en zonder fouten. En met 3D-betonprint­ers kunnen huizen, inclusief barokke ornamentje­s, in korte tijd neer worden gezet. Het enige probleem is dat de bouwsector van nature een conservati­eve sector is.”

Trage moderniser­ing

In België, waar de sector 13.000 lege arbeidspla­atsen telt, gaat de omslag nog veel trager. “Als bouwbedrij­ven vandaag de digitale toer opgaan, dan is dat nog vooral voor het administra­tieve gedeelte”, zegt de Confederat­ie Bouw. “Toepassing­en zoals 3Dalle printing en scanning, drones, robotiseri­ng en het Building Informatio­n Model (BIM), waarbij partijen bij een bouwprojec­t aan de hand van 3D-modellen automatisc­h alle informatie over het project uitwissele­n, zullen in de nabije toekomst niet meer weg te denken zijn. Maar nu maakt nog maar drie procent van de aannemers gebruik van 3D-printers, robots of drones. Minder dan vijf procent werkt met BIM. In Nederland doet één op de vijf bedrijven dat al.”

“Acht op de tien aannemers zien nog steeds geen meerwaarde in digitalise­ring of robotiseri­ng van de werf. Dat kan problemati­sch worden. De bouwsector moet waakzaam zijn, en nieuwe technologi­eën durven integreren. Anders staan we op korte termijn voor een ernstige concurrent­iehandicap ten opzichte van buitenland­se bouwbedrij­ven.”

De Belgische bouwsector moet nieuwe technologi­een durven integreren. Anders staan we op korte termijn voor een ernstige concurrent­iehandicap

Confederat­ie Bouw

“Handen blijven nodig”

De Bouwunie, die andere koepel in de sector, stelt dat de Nederlands­e bouwmarkt niet te vergelijke­n is met de Belgische: “In Nederland gebeurt bouwen vaak in het groot. Er worden hele wijken ineens gezet, terwijl bouwprojec­ten hier vaak kleinschal­iger zijn. “Prefab, waarbij robots vooral van pas komen, is eenvoudige­r toe te passen bij grootschal­ige projecten.” “Robots of niet, de bouw zal toch altijd handen nodig hebben. Het zijn minder en andere handen, maar handenarbe­id en menselijke actie uitsluiten, kunnen we in deze sector niet. De nood aan bouwvakker­s is en blijft hoog, al impliceert dat met de voortschri­jdende technologi­e wel aangepaste opleidinge­n.”

 ?? FOTO HBVL ?? “Een metselrobo­t kan een huis in twee dagen bouwen. Hij verzet duizend stenen per uur, en zonder fouten”, zegt Piet Adema van NVB Bouw.
FOTO HBVL “Een metselrobo­t kan een huis in twee dagen bouwen. Hij verzet duizend stenen per uur, en zonder fouten”, zegt Piet Adema van NVB Bouw.
 ?? FOTO HBVL
FOTO HBVL ?? Een wegdek met klinkers rolt kant-en-klaar uit de machine.
FOTO HBVL FOTO HBVL Een wegdek met klinkers rolt kant-en-klaar uit de machine.
 ??  ?? 3D-betonprint­ers kunnen huizen in korte tijd neerzetten.
3D-betonprint­ers kunnen huizen in korte tijd neerzetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium