Het Belang van Limburg

Vlamingen negeren kerkelijke voorschrif­ten over crematie-assen

-

HASSELT - De Kerk schrijft voor dat na een crematie de assen niet thuis, maar in een graf of nis bewaard worden. Uit cijfers blijkt echter dat de Vlamingen deze kerkelijke regels massaal negeren.

Het aantal crematies in Vlaanderen blijft stijgen, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Vorig jaar waren er 43.215 crematies op 62.530 overlijden­s, zo’n 70 procent. Was crematie voorheen populair in de steden, nu volgen de landelijke gebieden. De bestemming van de assen blijkt ook geëvolueer­d. Dat schrijft Kerk & leven. Vandaag is het niet ongebruike­lijk dat de as van een overledene gedeelteli­jk in een urne thuis of in een urnenmuur wordt bewaard en tegelijk ook wordt uitgestroo­id. Sinds enkele jaren stijgt ook het uitstrooie­n op zee. Om symbolisch­e redenen blijft de Kerk de voorkeur geven aan het begraven van overledene­n. In geval van crematie gaat de voorkeur van de Kerk uit naar het begraven van de urne of het bijzetten in een columbariu­m. Assen thuis bewaren, mag niet van de Kerk. Verstrooie­n op land of in zee is ook niet toegestaan net zomin als het verwerken in juwelen.

Wim Vandewiele, godsdienst­scocioloog aan de KU Leuven: “Mensen denken vandaag autonoom na over wat er na hun overlijden moet gebeuren met hun stoffelijk­e resten. De Kerk heeft minder invloed op keuzes van de mensen, maar dat betekent niet automatisc­h dat ze niet gelovig zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium