Het Belang van Limburg

Rijke erfgename lag zeventien jaar in anoniem graf

Waarom maakte Nederlands­e Corrie van der Valk bizarre reis op haar laatste dag?

- Dirk COOSEMANS

BOIS-LE-VILLERS - Zeventien jaar hoopten ze dat hun moeder of echtgenote toch misschien gewoon vertrokken was en elders een ander leven had opgebouwd. Gisteren kwam de slag hard aan in het Nederlands­e gezin Van der Valk, uit de gelijknami­ge hoteldynas­tie. Corrie van der Valk lag al die tijd in een anoniem graf in Bois-le-Villers bij Namen. Wellicht pleegde ze zelfmoord. “Wij zijn diep bedroefd maar ook opgelucht”, meldde dochter Sandra.

In Nederland was het in 2001 maandenlan­g groot nieuws: Corrie van der Valk, toen 58, telg uit de hoteldynas­tie die 98 hotels bezit, was vermist. De vrouw, moeder van zes kinderen, had die ochtend op 7 januari thuis in Gelderland nog een koffie gedronken met haar man, van wie ze aan het scheiden was. Daarna was ze verdwenen.

Allerlei hypotheses werden geopperd. De speurders verdachten haar man Nico, met de nakende scheiding als mogelijk motief. Nico verdween drie weken achter de tralies, maar hield zijn onschuld staande en werd opnieuw vrijgelate­n. De vrouw was de weken voor haar verdwijnin­g ook depressief en ze maakte plannen om te verhuizen naar een sekte in India. Er was ook sprake van een duikvakant­ie in Egypte. Maar nergens werd een spoor van haar gevonden.

Het werd stil rond de zaak. Echtgenoot Nico werd in 2003 officieel buiten verdenking gesteld. En in 2008 verklaarde het gerecht in Nederland Corrie van der Valk officieel dood. De zaak bleef onopgelost. Tot nu.

Deze zomer besliste de Cel Vermiste Personen in ons land om te starten met de opgraving van anonieme lichamen. Eén lichaam van een vrouw op het kerkhof van Bois-le-Villers interessee­rde hen in het bijzonder. De vrouw was op 7 januari 2001 omgekomen in Lustin, bij Dinant. Ze liep in de schemering op het spoor toen een trein naderde. De bestuurder trok nog aan de noodrem, maar het was te laat.

De vrouw was op slag dood, en ze was zo verminkt dat ze niet geidentifi­ceerd kon worden. Ook omdat ze geen identiteit­skaart op zak had, alleen Frans en Belgisch geld, een badge uit een hotel in Parijs én een treinticke­t. De link met de verdwijnin­g van de Nederlands­e vrouw, diezelfde dag, is vreemd genoeg nooit gelegd. “De speurders toen keken vooral naar Frankrijk”, klinkt het bij de onderzoeke­rs. “Ze dachten dat ze te maken hadden met een Française, gezien de hotelbadge en het geld.” Maar nu, 17 jaar later, kon het DNA-staal uit het anonieme graf worden gekoppeld aan een staal uit de DNA-databank voor vermiste personen waarover de Belgische politie sinds juli dit jaar beschikt. De vrouw was geïdentifi­ceerd: het ging om Corrie van der Valk, die dus moet zijn omgekomen de dag van haar verdwijnin­g.

Van Parijs naar Dinant

De speurders slaagden erin haar laatste dag te reconstrue­ren. De vrouw reisde naar Parijs, boekte er een hotelkamer maar nam met haar badge op zak een retourtick­et naar Brussel-Zuid. Daar stapte ze over op een trein richting Dinant. Maar nog voor ze er aankwam, stapte ze af in Lustin en werd ze doodgerede­n op het spoor.

Wat de vrouw bezielde tot die bizarre reis is niet duidelijk. “We gaan opnieuw onderzoeke­n hoe die vrouw in Lustin terechtkwa­m”, zegt procureur Vincent Macq van Namen. “Kende ze hier iemand? Was het zelfmoord of een ongeval? Of is er iets anders gebeurd?”

“Bedroefd maar opgelucht”

Nederlands­e speurders zakten gisteren af naar ons land om de zaak met hun Belgische collega’s te bespreken.

Daarna werd de familie ingelicht. “Wij zijn diep bedroefd maar ook opgelucht dat er een einde is gekomen aan een lange periode van onzekerhei­d”, zei dochter Sandra in een mededeling. “We hopen dat de Belgische justitie het stoffelijk overschot binnenkort vrijgeeft om mama een eerbiedwaa­rdige begrafenis te geven. Zodat we definitief afscheid van haar kunnen nemen. De politie heeft tegenover ons verklaard dat ze naar alle waarschijn­lijkheid door zelfdoding om het leven gekomen is.” De familie kwam ook nog even terug op de arrestatie – onterecht, zo blijkt nu – van papa Nico. “Jarenlang zijn wij geconfront­eerd met allerlei geruchten en zeer veel media-aandacht, wat ook iedere keer veel verdriet met zich meebracht. Wij vragen als familie om in alle rust het verlies te mogen verwerken.”

→ Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be.

Onverwacht­e doorbraak

 ?? Foto BELGA ?? Na 17 lange jaren weet de familie van Corrie van der Valken eindelijk wat er met haar is gebeurd.
Foto BELGA Na 17 lange jaren weet de familie van Corrie van der Valken eindelijk wat er met haar is gebeurd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium