Het Belang van Limburg

Onderzoek naar traceerbaa­rheid Belgisch rundvlees

-

HASSELT - “Van bijna de helft van het rundvlees met het label Belbeef is de oorsprong niet te traceren.” Dat stelde de openbare omroep vrijdag op basis van een onderzoek van de sector, dat VRT NWS had kunnen inkijken. “Een storm in een glas water”, reageert vleesfeder­atie Febev, dat Belbeef beheert. Minister Peeters (CD&V) belooft een onderzoek.

Belgische runderen krijgen een unieke code mee, die in het oor wordt gebrand. Wanneer achteraf blijkt dat een stukje rundvlees niet geschikt is voor consumptie, kan men via het DNA en de code, die ook op het label van de verpakking staat, nagaan van welk dier en welke boer, het afkomstig is. VRT maakte vrijdag bekend dat volgens een onderzoek van Febev blijkt dat van achttien DNA-stalen slechts twaalf keer de bijbehoren­de oren te vinden waren. “Een foutieve interpreta­tie van interne onderzoeks­resultaten”, reageert Febev. Het gebrek van traceerbaa­rheid moet volgens de federatie dan ook genuanceer­d worden. “Er zijn in het verwerking­sproces verschille­nde schakels, waarbij vlees van verschille­nde dieren samenkomt. Het nummer op het label, dat op de verpakking hangt, voert terug naar loten dieren, niet naar één enkel dier. Is er een probleem met het vlees, dan wordt het volledige lot vernietigd.”

Misleidend?

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) laat weten dat het de voorbije drie jaar 1.233 DNAanalyse­s op Belgisch rundvlees heeft uitgevoerd. “Daarvan was 92 procent conform”, zegt het FAVV. “Dat de overblijve­nde acht procent niet conform was, wil niet zeggen dat de traceerbaa­rheid in al die gevallen onmogelijk was. Mogelijk was bijvoorbee­ld de datum of het gewicht niet correct. Er is dan ook absoluut geen gevaar voor de volksgezon­d- heid.”

Toch geeft minister van Consumente­nzaken Kris Peeters aan zijn administra­tie de opdracht om na te gaan of het label Belbeef zich schuldig maakt aan misleidend­e reclame. “We willen controlere­n of Belbeef de traceerbaa­rheid die het belooft echt kan waarmaken”, stelt Peeters.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium