Het Belang van Limburg

“Na drie maanden mag hij eindelijk naar huis”

-

TONGEREN - Leandro, het derde kindje van de Tongerse Lisa-Marie Welters (19), kwam deze zomer ter wereld na een zwangersch­ap van amper 28 weken. “Hij woog bij de geboorte 1,220 kg, maar 2,5 maanden later is dat al 3 kg. Normaal mag hij volgende week naar huis.” Drie jaar geleden beviel Lisa-Marie nog van een tweeling, ook prematuurt­jes.

Als we haar spreken is Lisa-Marie (19) net klaar met de verzorging van Leandro (2,5 maanden) op de dienst neonatolog­ie van het ZOL. “Leandro ligt dan wel in het ziekenhuis, het is zo fijn dat ik hem hier zelf mag verzorgen”, zegt Lisa-Marie. Op 29 augustus 2018 beviel de Tongerse van haar derde kindje. “Leandro was een heel beweeglijk kindje in mijn buik, maar op een dag voelde ik hem niet meer. Ik ben naar het ziekenhuis van Tongeren gegaan en ze hebben mij onmiddelli­jk naar de spoedafdel­ing van Genk gebracht.”

De dag erna kwam Leandro na 28 weken en één dag zwangersch­ap ter wereld. “Ik heb geluk gehad”, zegt Lisa-Marie. “Er was iets mis met de navelstren­g, waardoor mijn zoontje niet genoeg voeding kreeg. Als ik een dag langer had gewacht, was Leandro er niet geweest.”

Tweeling

Leandro woog bij zijn geboorte 1,220 kg. “Maar hij sterkte heel snel aan. Vandaag, elf weken later, weegt hij al 3 kg. Hij kan goed eten, ja. (lacht) Een paar dagen geleden hebben ze nog een hersenscan uitgevoerd en daaruit bleek dat alles in orde is. Normaal mag Leandro volgende week naar huis.”

En daar zijn Lisa-Marie en Jens (22), de papa van Leandro, heel blij mee. Uit een vorige relatie heeft Lisa-Marie nog twee kinde- ren, een tweeling. Ilana en Lorenzo zijn vandaag drie jaar oud. Ook zij kwamen in september 2015 als prematuurt­jes ter wereld. “Ilana en Lorenzo zijn geboren op 31 weken en 4 dagen. Ilana heeft kort na de geboorte een herseninfa­rct en twee hersenbloe­dingen gehad, maar ze is er eigenlijk heel goed doorgekome­n”, zegt Lisa-Marie. “Lorenzo is wel nog altijd een probleemki­ndje en heeft mentale achterstan­d. Hij beseft nog niet dat hij er een broertje bij heeft, maar Ilana is wel heel blij met Leandro.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium