Het Belang van Limburg

REBEL IN DONKER MAATPAK

Fanatieke Brexitstri­jder leidt opstand tegen May

- Marc VAN DE WEYER

LONDEN - De aartsvijan­d van Theresa May heet tegenwoord­ig Jacob Rees-Mogg. Hij is een van de excentriek­ste en een van de rijkste Britse politici, aanvoerder van de aanhangers van een harde Brexit onder de Conservati­eve parlements­leden, en nu ook aanvoerder van het peloton dat de Britse premier van de troon wil stoten.

Dat het initiatief voor de motie van wantrouwen tegen Theresa May van Jacob Rees-Mogg – Conservati­ef parlements­lid voor de idyllische kieskring Somerset North East – zou komen, was volkomen voorspelba­ar. Rees-Mogg is op enkele jaren tijd uitgegroei­d van een excentriek­e verschijni­ng in de marge van de Britse politiek tot een van de invloedrij­kste stemmen in het Lagerhuis. De man is ook voorzitter van de European Research Group, zestig Conservati­eve parlements­leden die voor een harde Brexit zijn.

Credo

Sinds het referendum in juni 2016 geldt de man in het eeuwige donkere maatpak als bewaarder van de zuivere Brexitleer, die hij even rechtlijni­g belijdt als zijn conservati­eve katholicis­me. Rees-Moggs afkeer van de EU – want zo kun je het wel noemen – heeft eigenlijk niets buitengewo­ons. Hij is gebaseerd op de klassieke euroscepti­sche argumenten. De EU vernietigt Britse soevereini­teit. Het is een club die haar eigen regels niet naleeft, en die door haar regeldrift de Britse economie handicapt. Lidmaatsch­ap van de Unie is wezensvree­md voor het Verenigd Koninkrijk als maritieme natie met een verleden als wereldmach­t dat het nog altijd een unieke positie geeft. Het is de visie van veel Brexiteers maar in het geval van Rees-Mogg is het een credo, de enige waarheid. Geen wonder dat hij het verzet tegen het Brexit-compromis aanvoert.

Moggmania

Rees-Moggs onverwisse­lbare optredens en verschijni­ng hebben hem bovendien verrassend populair gemaakt. De man die in de satirische quiz ‘Have I got news for you?’ nog spottend voorgestel­d werd als “parlements­lid voor de achttiende eeuw”, heeft in de sociale media opvallend veel succes juist bij jongeren. Hij loopt er bij als een bankdirect­eur van voor de oorlog (de maatpakken iets te ruim, wat échte nonchalant­e deftigheid suggereert). Hij formuleert ouderwets keurig. Hij staat er om bekend dat hij op verkiezing­scampagne trok met zijn kinderjuf die nu weer de nanny van zijn kinderen is (zes, de jongste heet dan ook Sixtus). Hij is geboren met een zilveren lepel, zoon van een hoofdredac­teur van de Times (de ook al euroscepti­sche William Rees-Mogg), product van de Britse elite (op kostschool in Eton enzovoort).

Het doet allemaal niets af aan het feit dat veel Britten hem juist authentiek en eerlijk vinden. Op een bepaald moment was er zelfs sprake van Moggmania.

Klanten

Zelfs Rees-Moggs recent onthulde hypocrisie uit eigenbelan­g doet daar geen afbreuk aan. Somerset Capital Management, de investerin­gsfirma die hij opzette en waarvan hij nog altijd partner is, heeft hem multimiljo­nair gemaakt. Mede door investerin­gen in Europa, die nog altijd verder gaan. Eerder dit jaar zetten de partners een nieuw kantoor op in Dublin, om na de Brexit toch maar present te blijven in die vermaledij­de EU. “Onze klanten willen dat”, was de zuinige uitleg van Rees-Moggs.

 ?? FOTO AFP ?? Jacob Rees-Mogg: de onwaarschi­jnlijke rebel van de Britse politiek.
FOTO AFP Jacob Rees-Mogg: de onwaarschi­jnlijke rebel van de Britse politiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium