Het Belang van Limburg

Lot Theresa May blijft in de weegschaal

-

Voor Theresa May blijven het ondertusse­n bange tijden. Het was vrijdag nog steeds wachten of 48 Conservati­eve parlements­leden door het opzeggen van hun vertrouwen in de premier een stemming over haar leiderscha­p zouden uitlokken.

Pas als de voorzitter van het machtige 1922 Committee 48 brieven van wantrouwen van Conservati­eve MP’s ontvangt, volgt er een vertrouwen­sstemming. Iets meer dan twintig parlements­leden hadden vrijdagavo­nd publiek gemaakt dat ze zo’n brief verstuurde­n, maar dat kan overigens ook in alle discretie.

Volgens een van hen, Steve Baker, was het wellicht wachten tot volgende week om duidelijkh­eid te kregen; veel twijfelend­e Brexitvoor­standers zouden eerst hun achterban in de eigen kieskring willen raadplegen alvorens de knoop door te hakken. Maar toch was vrijdag alles blijkbaar al in stelling gebracht voor een stemming. De government whips – de fractieled­en die er bij een stemming voor moeten zorgen dat collega’s aanwezig zijn – kregen gisteren het consigne om dringend naar Westminste­r terug te keren.

Stephen who?

Voor May ging intussen het regeringsw­erk verder met de benoeming van opvolgers voor de ministers en staatssecr­etarissen die de voorbije dagen ontslag namen. De belangrijk­ste benoeming was die van een nieuwe minister voor de Brexit. Dat wordt een nobele onbekende, Stephen Barclay, voormalig directeur van de Barclays Bank en tot vrijdag staatssecr­etaris voor volksgezon­dheid. Barclay voerde in 2016 campagne voor het Leave-kamp.

Na David Davis en Dominic Raab is Barclay al de derde Brexiteer op de post. De meest gehoorde reactie op de benoeming was “Stephen who?”. Volgens commentato­ren hadden andere gevraagden wellicht bedankt voor de eer.

 ?? Foto AFP ?? Premier Theresa May. Voorlopig althans.
Foto AFP Premier Theresa May. Voorlopig althans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium