Het Belang van Limburg

“Meer leesplezie­r voor beginnende lezertjes”

Tongerse schrijft samenleesb­oekjes voor ouders en kinderen

- Joos MEESTERS

WILRIJK - Niet je kind solo door zijn eerste boekjes laten ploeteren, maar samen met je kind een boek lezen. Dat is het doel van ‘Sep en Saar. De trein doet raar.’ van de Tongerse logopedist­e Isabelle Gielen (38). De grote letters in het boek zijn voor de beginnende lezertjes, de kleine letters voor de ouders. “Op die manier kunnen beginnende lezers al complexe verhalen lezen, wat het leesplezie­r ten goede komt.”

Vandaag, zaterdag, begint de Voorleeswe­ek, die het belang van voorlezen aan kinderen in de verf zet. Maar volgens Isabelle Gielen, een Tongerse die in Wilrijk woont, is er nog een betere manier om kinderen aan het lezen te krijgen: samen lezen.

Samenleesb­oek

‘Sep en Saar. De trein doet raar.’, met illustrati­es van Madeleine van der Raad, is het eerste van een reeks samenleesb­oeken die kinderen samen met meer ervaren lezers kunnen proeven. De makkelijke passages voor kinderen staan groter gedrukt en worden afgewissel­d door kleiner gedrukte en complexere zinnen voor meer ervaren lezers. Op die manier lezen ouder en kind samen het verhaal van beste vrienden Sep en Saar die proberen te achterhale­n wie er stiekem met Seps trein speelt. Achteraan het boek zijn er praktische tips over samen lezen opgenomen. “Samenleesb­oeken zijn niet helemaal nieuw”, zegt Gielen. “Maar meestal zijn ze gericht op scholen en is de aanpak vrij didactisch. Ik wou in de eerste plaats een goed verhaal en daarnaast een op-

Saai

bouw die zich ertoe leende om samen te lezen.” Isabelle Gielen, mama van drie zonen, kreeg het idee toen haar oudste zoon Karsten begon te lezen. “Hij vond die verhaaltje­s voor beginnende lezers niet zo leuk. Dat is logisch, want die boekjes gebruiken enkel simpele woordjes van één lettergree­p die de mogelijkhe­den van de auteur heel erg beperken.” Leesplezie­r primeert voor Gielen, die haar job opgaf om zich helemaal aan het schrijven te wijden. “Als logopedist­e merkte ik dat kinderen eigenlijk langer zouden moeten oefenen op beginnersn­iveau, maar dat niet willen omdat het te saai is. Lezen mag niet enkel inspannend zijn. Het moet ook plezierig zijn, want dat maakt dat kinderen willen voortlezen.” En dat lijkt aardig te lukken met Sep en Saar. “Kinderen vinden het heel leuk. Ik heb het getest met mijn eigen kinderen maar ook met een dyslectisc­h meisje uit het tweede leerjaar. Tijdens het lezen vertelde ze me dat ze hoopte dat het boek eeuwig zou duren. Zo hard genoot ze ervan.”

Op 24 november stelt Isabelle Gielen ‘Sep en Saar. De trein doet raar.’ voor in boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen. Deel twee tot en met vier zijn in voorbereid­ing.

Lezen mag niet enkel inspannend zijn. Het moet ook plezierig zijn,

Isabelle GIELEN

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Logopedist­e Isabelle Gielen: I”k wou in de eerste plaats een goed verhaal en daarnaast een opbouw die zich ertoe leende om samen te lezen.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Logopedist­e Isabelle Gielen: I”k wou in de eerste plaats een goed verhaal en daarnaast een opbouw die zich ertoe leende om samen te lezen.”
 ?? FOTO HBVL ?? De makkelijke passages voor kinderen staan groter gedrukt en worden afgewissel­d door kleiner gedrukte en complexere zinnen voor meer ervaren lezers.
FOTO HBVL De makkelijke passages voor kinderen staan groter gedrukt en worden afgewissel­d door kleiner gedrukte en complexere zinnen voor meer ervaren lezers.
 ??  ?? ‘Sep en Saar. De trein doet raar.’, Clavis Uitgeverij, 123 blz., 23,95 euro
‘Sep en Saar. De trein doet raar.’, Clavis Uitgeverij, 123 blz., 23,95 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium